Fokus

Predsednica Tajvana: Nećemo dozvoliti sukob, što više Kina provocira moramo biti mirniji

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

12:46

Predsednica Tajvana: Nećemo dozvoliti sukob, što više Kina provocira moramo biti mirniji
Caj Ing-ven - Copyright AP/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Tajvana Caj Ing-ven izjavila je danas da njena zemlja neće dozvoliti Pekingu da izazove sukob i poručila tajvanskim oružanim snagama tokom današnje posete da ostanu "hladne glave" iako kineski ratni avioni i brodovi svakodnevno manevrišu u vodama i u vazdušnom prostoru nadomak Tajvana.

"Što više Kina provocira, Tajvan mora biti mirniji, ali uzdržanost ne znači da ne može biti i jakih kontramera ako bude potrebno", rekla je predsednica Cai Ing-ven obraćajući se pripadnicima oružanih snaga tokom posete vojnoj bazi na liniji fronta na jednom ostrvu u osetljivom Tajvanskom moreuzu, prenosi Rojters.

Kina je nastavila sa vojnim pritiskom na Tajvan nedeljama nakon posete Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi početkom avgusta, podseća se u izveštaju AP.

Odmah po odlasku Pelosi sa Tajvana Peking je uzvratio velikim vojnim pomorskim i vazdušnim manevrima u blizini Tajvana i lansiranjem raketa iznad ostrva od kojih su neke pale u japansku ekonomsku zonu što se smatra ozbiljnom eskalacijom.

Obilazeći jedinice radarskog osmatranja, PVO i mornarice, predsednica Cai Ing-ven naglasila je da Tajvan mora ostati uzdržan uprkos svakodnevnim pritiscima Kine.

"Nećemo izazivati sporove i bićemo uzdržani, ali to ne znači da se nećemo suprotstaviti. Naložila sam ministarstvu narodne odbrane da blagovremeno preduzme neophodne i snažne kontramere za odbranu bezbednosti zemlje i našeg vazdušnog prostora", rekla je predsednica Cai, ne ulazeći u detalje.

Otkako je Kina započela svoje vežbe ovog meseca, tajvanski ratni brodovi i borbeni avioni stacionirani u Penghuu redovno patroliraju naoružani bojevom municijom, potvrdili su tajvanski oficiri novinarima.

Kapetan tajvanske fregate Li Kuang-ping potvrdio je novinarima da se redovno razmenjuju radio upozorenja sa kineskim ratnim brodovima.

Međutim, Tajvan je nedavno bio posebno uznemiren aktivnostima kineskih bespilotnih letelica veoma blizu obala ostrva, što je predsednica Cai ocenila kao deo rata koji Kina vodi u "sivoj zoni".

Tajvanske oružane snage su dobro opremljene, ali su manje od kineskih.

U vazduhoplovnoj bazi Magong, Cai su dočekali vojni piloti ispred borbenog aviona tajvanske proizvodnje.

Predsednica Cai sprovodi program modernizacije oružanih snaga Tajvana i povećanje budžeta za potrebe nacionalne odbrane smatra prioritetom.

Istovremeno Kina poručuje da "separatističke snage" Tajvana i SAD odbijanjem suvereniteta Kine nad Tajvanom stvaraju nestabilnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet