Fokus

Abdolahijan: Iranu potrebne jače garancije Vašingtona za nuklearni sporazum

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

16:13

Abdolahijan: Iranu potrebne jače garancije Vašingtona za nuklearni sporazum
Hosein Amirabdolahijan, Hosein Amirabdolahijan, iranski ministar spoljnih poslova - Copyright Tanjug/AP/(Maxim Shemetov)

veličina teksta

Aa Aa

Iranu su potrebne jače garancije Vašingtona za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan u Moskvi i dodao da bi organizacija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju trebalo da odustane od "politički motivisanih istraga" o nuklearnom radu Teherana.

Iranski ministar je rekao da Teheran pažljivo razmatra odgovor Vašingtona, koji je prošle nedelje prenela Iranu Evropska unija kao koordinator nuklearnih pregovora, preneo je Rojters.

"Iran pažljivo razmatra tekst koji je izradila EU. Potrebne su nam jače garancije druge strane kako bismo postigli održiv dogovor. Agencija UN bi trebalo da zatvori svoje politički motivisane istrage", rekao je Abdolahijan novinarima.

Posle 16 meseci indirektnih razgovora između Teherana i Vašingtona, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj saopštio je 8. avgusta da je EU iznela konačnu ponudu za prevazilaženje zastoja u oživljavanju sporazuma, podseća britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet