Fokus

Hiljade medicinskih sestara u Minesoti pokrenulo štrajk

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2022

-

23:45

Hiljade medicinskih sestara u Minesoti pokrenulo štrajk
Tanjug/AP/Ben Hovland/Minnesota Public Radio - Copyright Tanjug/AP/Ben Hovland/Minnesota Public Radio

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade medicinskih sestara u američkom gradu Minesota pokrenulo je danas trodnevni štrajk zbog problema sa platama i nedostatka osoblja, koje je pogoršano pandemijom koronavirusa.

Oko 15.000 medicinskih sestara u sedam zdravstvenih sistema u oblastima Mineapolisa i Duluta napustilo je danas svoja radna mesta, prenosi AP.

Pogođene bolnice kažu da su angažovale privremene medicinske sestre i da očekuju da će održavati većinu usluga.

Bolnice i medicinske sestre u štrajku kazu da je nedostatak osoblja zajednička briga. Predsednica Udruženja medicinskih sestara Minesote Meri Tarner rekla je da su povećanja plata neophodna da bi se rešila kriza zbog koje bi bolnice u suprotnom osetile ozbiljan nedostatak osoblja.

Bolnice su ponudile povećanje plata od 10 do 12 procenata, ali medicinske sestre traže povećanje veće od 30 odsto.

Čelnici bolnica su zahteve za većim platama nazvali nepriuštivim, napominjući da su bolnice u Alini i Ferviju zabeležile operativne gubitke i da bi se troškovi tako oštrog povećanja plata preneli na pacijente.

''Sindikat je odbacio sve zahteve za posredovanje i čvrsto se držao zahteva koji su bili nerealni, nerazumni i nedostupni'', navodi se u zajedničkom saopštenju nekoliko bolnica u gradovima pobratimima koje su u štrajku.

Komentari (0)

Svet