Fokus

Snažan zemljotres pogodio Meksiko tačno na godišnjicu dva razorna potresa: Padali krovovi i stakla, građani u strahu

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

07:48

Snažan zemljotres pogodio Meksiko tačno na godišnjicu dva razorna potresa: Padali krovovi i stakla, građani u strahu
Snažan zemljotres pogodio Meksiko tačno na godišnjicu dva razorna potresa: Padali krovovi i stakla, građani u strahu - Copyright Tanjug AP/Fernando Llano

veličina teksta

Aa Aa

Snažan zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu obalu Meksika i odneo najmanje dva ljudska života, a oštećene su zgrade, nestalo je struje i mnogi stanovnici Meksiko Sitija napustili su privremeno svoje domove zbog bezbednosti.

U izveštajima lokalnih medija se navodi da je posle zemljotresa, koji se dogodio juče u 13.05 časova po lokalnom vremenu, više stambenih objekata oštećeno, a u prestonici Meksika oglasio se seizmički alarm tačno na godišnjicu dva ranija razorna zemljotresa, prenosi Rojters.

Jedna osoba je poginula u pacifičkoj luci Manzaniljo kada se na nju obrušio krov robne kuće, saopštile su meksičke vlasti.  Danas je pronađeno telo još jedne osobe i u toku je izvlačenje iz ruševina.

Vlasti su takođe prijavile štetu u nekoliko bolnica u zapadnoj državi Mičoakan u blizini epicentra, koji je bio u slabo naseljenom delu Meksika.

Jedna osoba je povređena padom stakla u jednoj od bolnica, saopštila je vlada. Nestalo je struje u pojedinim delovima grada u Meksiko Sitiju, oko 400 km od epicentra.

Nacionalna elektroprivreda saopštila je da su prekidi u snabdevanju pogodili 1,2 miliona korisnika.

U saopštenju američkog Centra za geološka istraživanja (USGS) je potvrđeno da je epicentar zemljotresa bio 37 kilometara jugoistočno od Akvile u blizini granice država Kolima i Mičoakan i na dubini od 15,1 kilometra.

Zemljotres se dogodio nekoliko minuta nakon oglašavanja sirena za uzbunjivanje, i manje od sat vremena od simulacije alarma za potres, povodom godišnjice dva razorna zemljotresa koji su se dogodili pre pet i 37 godina, na isti dan, 19. septembra.

Hiljade ljudi je poginulo u zemljotresu 19. septembra 1985. godine, a više od 350 je poginulo u zemljotresu 19. septembra 2017. godine, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

20.09.2022 11:18

To je prorečeno i ispunjava se u sve većem obimu. Isus je kad su ga apostoli pitali za obeležja njegove nevidljive prisutnosti u kraljevskoj slavi rekao: ,,Ustaće narod na narod i kraljevstvo na kraljevstvo i biće gladi i zemljotresa po raznim mestima.  Sve to je početak strašnih nevolja'' (Mat. 24:7,8). Sve ove katastrofe su se dešavale i ranije, ali nikada ovako globalno i učestalo u trenutku kad političari svojim suludim potezima i odlukama mogu uništiti i ljudski rod i planetu koja je i onako devastirana i zagađena. Zato će Bog uništiti one koji prete da unište zemlju. (Otkr. 11:18).

Svet