Fokus

Radmila Milentijević, istoričarka i bivša ministarka u Vladi SRJ preminula u Njujorku

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

23:14

Radmila Milentijević, istoričarka i bivša ministarka u Vladi SRJ preminula u Njujorku
Radmila Milentijević, istoričarka i bivša ministarka u Vladi SRJ preminula u Njujorku - Copyright Prinskrin/Youtube/TV Jasenica

veličina teksta

Aa Aa

Profesorka Radmila Milentijević, pisac, istoričarka i bivša ministarka u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije preminula je u Njujorku u 91. godini.

"Radmila Milentijević, dugogodišnji član Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku, profesor, pisac, istoričar, bivši ministar u SR Jugoslaviji i Srbiji, upokojila se u Njujorku 20. septembra, u 91. godini", rekao je za Tanjug protojerej stavrofor Živojin Jakovljević iz Njujorka.

Detalji vezani za datum pomena u Njujorku i opela u Sabornom hramu u Beogradu biće, kako je dodao, naknadno objavljeni.

Radmila Milentijević rođena je 27. oktobra 1931. godine u Azanji kod Smederevske Palanke.

Humanitarac i dobrotvor brojnih srpskih svetinja

Veći deo života provela je u Americi. Doktorirala je 1970. godine na Univerzitetu Kolumbija. Bila je profesor na Gradskom koledžu u Njujorku, gde je predavala savremenu evropsku istoriju.

Bila je ministarka bez portfelja 1992. u Vladi SR Jugoslavije u vreme Milana Panića i ministarka informisanja 1997-1998 u Vladi Srbije koju je vodio Mirko Marjanović.

Patrijarh srpski Irinej odlikovao ju je 27. oktobra 2015. u Azanji ordenom Svetoga Save drugog stepena, kao velikom dobrotvoru Svete Saborne i Apostolske Crkve.

Bavila se humanitarnim radom i bila dobrotvor.

"Prof. dr Radmila Milentijevic je i veliki dobrotvor Saborne crkve u Beogradu, Prvog beogradskog pevačkog društva, kao i brojnih srpskih pravoslavnih svetinja, među kojima ima i onih koje je doslovno spasila od istorijskog propadanja i zaborava", navedeno je na sajtu Saborne crkve.

Bila je ktitor-zadužbinar je Spomen hrama Svetog Save na Vracaru, benefaktor Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, dobrotvor Crkve Svete Petke Parskeve u Bondiju ( Francuska), Srpskog kulturnog centra u Rešici (Rumunija), SANU, Narodnog muzeja, Vukove zadužbine, Matice srpske...

U Azanji je vodila obnovu hrama Svetih vrača Kozme i Damjana i podigla parohijski dom kao svoju zadužbinu, a u Vlaškom Dolu kulturni centar.

Komentari (0)

Svet