Fokus

Vlasti upozoravaju na potencijalnu "veliku katastrofu": Uragan Ijan se približio Kubi, ide ka Floridi

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

09:10

Vlasti upozoravaju na potencijalnu "veliku katastrofu": Uragan Ijan se približio Kubi, ide ka Floridi
Vlasti upozoravaju na potencijalnu "veliku katastrofu": Uragan Ijan se približio Kubi, ide ka Floridi - Copyright NASA Worldview/Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) via AP

veličina teksta

Aa Aa

U američkoj saveznoj državi Floridi vlasti su upozorile stanovništvo da se pripremi za potencijalnu "veliku katastrofu", jer se uragan druge kategorije "Ijan" približio obližnjoj Kubi.

Snažan vetar pogodio je južnu obalu Kube u ponedeljak uveče, a očekuje se da će stići na zapadnu obalu Floride u sredu, prenosi BBC.

"Ijan" bi trebalo da udari u zapadni špic Kube kao uragan ozbiljne snage i da potom postane još snažniji, napredujući preko toplih voda Meksičkog zaliva ka Floridi, sa vetrovima brzine do 225 kilometara na sat.

Tačan put uragana je neizvestan, ali guverner Floride Ron De Santis upozorio je na "široke posledice", širom države, u trenutku kada stanovnici prave zalihe hrane, vode, lekova i goriva. Neki delovi ove američke države nisu doživeli uragan ovakve jačine oko jednog veka, navodi BBC.

"Molim vas da pretnju od ove oluje uzmete za ozbiljno. Ovo se stvarno dešava. Ovo nije vežba", rekao je Timoti Dadli, direktor službe za vanredne situacije floridskog okruga Hilsboro, kojem pripada grad Tampa za koju se očekuje da će se naći na udaru uragana.

Guverner De Santis je tokom vikenda proglasio vanredno stanje u celoj Floridi i aktivirao 5.000 vojnika Nacionalne garde da pomognu u pružanju pomoći.

I američki predsednik Džo Bajden objavio je vanredno stanje na saveznom nivou, i ovlastio nadležne federalne službe da koordiniraju operacijama za saniranje posledica naleta uragana.

Bajden je takođe zbog uragana otkazao posedu Floridi koja je bila zakazana za danas. Na krajnjem zapadu Kube, u provinciji Pinar del Rio, škole su danas obustavile rad, a na teren su poslati zdravstveni radnici i službe za vanredne situacije.

Prema navodima kubanskih državnih medija, planirana je evakuacija 20 naseljenih mesta "u najkraćem mogućem roku", a preduzete su mere radi zaštite zaliha hrane u skladištima.

Oko uragana trenutno prolazi zapadno od Kajmanskih ostrva, britanskoj teritoriji, čije vlasti rade na obezbeđivanju vreća peska i zaliha potrebnih za lokalno stanovništvo, navodi BBC.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ramamti Ezer

27.09.2022 10:34

Još jedan znak vremena ovih biblijskih poslednjih dana. Isus je jasno opisao znak tih dana kao globalnu zastrašujuću pojavu. Rekao je da će biti prirodnih katastrofa među kojima su svakako zemljotresi uragani i cunamiji, spomenuo je vreme velike gladi, ratova, neviđenog nasilja, strašnih znakova s neba. Čak se spominje i uništenje onih koji su radili na uništenju Zemlje (Luka 21:11,12 Otkr. 11:18).

Svet