Fokus

Haris osudila "uznemiravajuće akcije Kine na Pacifiku"

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2022

-

13:40

Haris osudila "uznemiravajuće akcije Kine na Pacifiku"
Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta - Copyright Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris osudila je danas u Japanu, kako je rekla, uznemiravajuće akcije Kine na Pacifiku i obećala da će produbiti "nezvanične veze" sa Tajvanom.

"Kina podriva ključne elemente međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", rekla je Haris, koja je na četvorodnevnom putovanju po Aziji, prenela je agencija Rojters.

Prema njenim rečima, Kina je iskoristila svoju vojnu i ekonomsku moć da prinudi i zastraši svoje susede.

"Bili smo svedoci uznemirujućeg ponašanja u Istočnom kineskom moru i u Južnom kineskom moru, a nedavno i provokacija preko Tajvanskog moreuza", kazala je Haris.

Putovanje Harisove u Aziju koje obuhvata i posetu Južnoj Koreji, upriličeno je samo nekoliko dana nakon što su kineski zvaničnici izrazili zabrinutost zbog najave američkog predsednika Džozefa Bajdena da će SAD braniti ostrvo koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno. Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti.

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila je Tajvan u avgustu, nakon čega je Kina izvela svoje najveće vojne vežbe oko ostrva. Haris je rekla da će američke snage delovati u regionu "neustrašivo" čak i kada Sjedinjene Države očekuju "nastavak agresivnih akcija Kine".

"Nastavićemo da se protivimo bilo kakvoj jednostranoj promeni statusa kvo. I nastavićemo da podržavamo samoodbranu Tajvana, u skladu sa našom dugogodišnjom politikom", kazala je Haris. Dodala je da je Tajvan živahna demokratija koja doprinosi globalnom dobru, od tehnologije do zdravlja i šire, a da će SAD nastaviti da produbljuju njihove nezvanične veze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet