Fokus

Brodovi SAD i Kanade prošli kroz Tajvanski moreuz, Kina reagovala: "Odgovorićemo na sve provokacije"

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

09:15

Brodovi SAD i Kanade prošli kroz Tajvanski moreuz, Kina reagovala: "Odgovorićemo na sve provokacije"
Brodovi SAD i Kanade prošli kroz Tajvanski moreuz, Kina reagovala: "Odgovorićemo na sve provokacije" - Copyright Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Američki vojni brod i kanadska fregata obavili su rutinski prolazak kroz Tajvanski moreuz, saopštile su vojske dve zemlje, javlja Rojters.

Brodovi su kroz moreuz prošli u utorak, što je Kina osudila, navodeći da su kineske snage upozorile plovila. Kina je navela da su njene snage uvek u pripravnosti i da će odgovoriti na sve provokacije radi zaštite svog suvereniteta.

Američka mornarica je saopštila da je njen vojni brod "Higins", zajedno sa kanadskom fregatom "Vankuver", prošao kroz moreuz u međunarodnim vodama. Američki brodovi su proteklih godina rutinski prolazili kroz tajvanski moreuz, a ponekad su to činili i britanski i kanadski, što je izazivalo negodovanje zvaničnog Pekinga koji smatra Tajvan svojom teritorijom.

Tanjug AP/Johnson Lai

 

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je da njena zemlja želi da se očuva stabilnost i prosperitet Indopacifičkog regiona. Tajvanski ministar odbrane je saopštio da su brodovi primećeni, a da je situacija bila normalna. To je bio drugi prolazak američkih brodova kroz tajvanski moreuz ovog meseca, i drugi zajednički sa kanadskim brodovima za manje od godinu dana, podseća Rojters.

Kina je izvodila vojne vežbe u blizini Tajvana od početka prošlog meseca, nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajpej.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet