Fokus

"Nećemo tolerisati bilo kakve aktivnosti": Kina reagovala na Bajdenovu izjavu o Tajvanu

Komentari

Autor: FoNet

19/09/2022

-

14:27

"Nećemo tolerisati bilo kakve aktivnosti": Kina reagovala na Bajdenovu izjavu o Tajvanu
Tanjug/AP/Kiichiro Sato - Copyright Tanjug/AP/Kiichiro Sato

veličina teksta

Aa Aa

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Kina uložila "oštre izjave" Sjedinjenim Državama, nakon što je predsednik SAD Džo Bajden rekao da će američke snage braniti Tajvan u slučaju kineske invazije.

Kina zadržava pravo da preduzme sve neophodne mere kao odgovor na aktivnosti koje razdvajaju naciju, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na redovnom brifingu za medije, javlja Rojters.

"Spremni smo da damo sve od sebe da težimo mirnom ponovnom ujedinjenju. Istovremeno, nećemo tolerisati bilo kakve aktivnosti koje imaju za cilj otcepljenje", naglasila je Mao Ning.

Ona je takođe pozvala SAD da rešavaju pitanja u vezi sa Tajvanom "pažljivo i pravilno" i ne šalju "pogrešne signale" separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana, upozoravajući Sjedinjene Države da ne narušavaju ozbiljno kinesko-američke odnose i mir u Tajvanskom moreuzu.

"Postoji samo jedna Kina na svetu, Tajvan je deo Kine, a vlada Narodne Republike Kine je jedina legitimna vlada Kine", rekla je portparolka kinskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je i nedelju da će američke snage braniti Tajvan u slučaju kineske invazije što je Kina ocenila kao pogrešan signal onima koji traže nezavisni Tajvan.

Na pitanje u intervjuu za CBS da li će američke snage braniti ostrvo pod demokratskom upravom koju Kina ne priznaje, on je odgovorio: "Da, ako bi to ustvari bio napad bez presedana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet