Fokus

SAD: Održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu od vitalnog značaja

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2022

-

09:30

SAD: Održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu od vitalnog značaja
SAD: Održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu od vitalnog značaja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je optužila SAD da šalju "veoma pogrešne, opasne signale" Tajpeju, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio svom kineskom kolegi Vang Jiu da je održavanje mira i stabilnosti na Tajvanu od vitalnog značaja, izjavili su američki zvaničnici na koje se poziva Rojters.

Tajvan je bio u fokusu 90-minutnih, "direktnih i iskrenih" razgovora u petak između Blinkena i Vanga na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, rekao je novinarima jedan američki zvaničnik.

"Američki državni sekretar je u razgovoru jasno stavio do znanja da je, u skladu sa našom dugogodišnjom politikom jedne Kine, koja se nije promenila, održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu apsolutno, vitalno važno“, saopštio je visoki zvaničnik američke administracije.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju nakon sastanka navelo da SAD šalju "veoma pogrešne, opasne signale" Tajvanu, a da se sa povećanjima aktivnosti Tajpeja u pogledu nezavisnosti, umanjuje verovatnoća da će se doći do mirnog rešenja.

"Pitanje Tajvana je unutrašnje kinesko pitanje i SAD nemaju pravo da se mešaju u to koji će se metod koristiti za njegovo rešavanje", rekao je Vang prema saopštenju kineskog ministarstva.

Tenzije oko Tajvana su porasle zbog posete Tajpeju u avgustu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, nakon koje su usledile velike kineske vojne vežbe,ali i obećanja američkog predsednika Džozefa Bajdena da će braniti ostrvo u slučaju napada Kine, navodi Rojters.

SAD:Politika prema Tajvanu se ne menja

Bela kuća insistira da se njena politika prema Tajvanu nije promenila, ali Peking je saopštio da su Bajdenove izjave poslale pogrešnu poruku onima koji se zalažu za nezavisnisnost ostrva, koje Kina smatra svojom teritorijom.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je, u reagovanju na sastanak Blinkena i Vanga, saopštilo da su kineske "nedavne provokativne akcije“ prouzrokovale da Tajvanski moreuz bude fokus diskusije, a da Kina pokušava da „zbuni međunarodnu zajednicu argumentima i kritikama koje su u suprotnosti sa stvarnošću“.

profimedia

 

Stejt department je ranije saopštio da je Blinkenov sastanak sa Vangom bio deo napora SAD da "održe otvorene linije komunikacije i odgovorno upravljaju sa konkurentima“, a ovaj visoki zvaničnik je naveo da je Blinken ponovio otvorenost SAD za "saradnju sa Kinom po pitanjima od globalnog značaja".

Blinken je takođe "naglasio implikacije" ako bi Kina pružala materijalnu podršku ruskoj strani u ratu u Ukrajini ili učestvovala u zaobilaženju sankcija koje su uvedene Moskvi, dodao je zvaničnik.

Američki zvaničnici su u prošlosti više puta ponavljali da nisu našli nikakve dokaze da Kina pruža takvu podršku, navodi Rojters.

Blinken: Obaveza suzbijanje posledica rata

Blinken je "podvukao da SAD i Kina i cela međunarodna zajednica imaju obavezu da rade na suzbijanju posledica ovog rata, kao i da odvrate Rusiju od daljih provokativnih akcija", rekao je zvaničnik.

Tanjug/AP

 

Blinkenovom sastanku sa Vangom prethodio je sastanak ministara spoljnih poslova saveza Kvad, koji okuplja Australiju, Indiju, Japan i SAD, sa koga je izdato saopštenje koje se odnosi na region Indo-Pacifika, i u kojem se kaže da se ova alijansa „snažno protivi bilo kakvim jednostranim akcijama koje nastoje da promene status kvo ili povećanje tenzija u regionu“.

Od posete Pelosi „Kina je preduzela niz provokativnih koraka koji su namerno promenile status kvo“, rekao je ovaj američki zvaničnik.

Potpredsednica SAD Kamala Haris razgovaraće o bezbednosti Tajvana tokom bilateralnih sastanaka sa liderima američkih saveznika Japana i Južne Koreje tokom posete sledeće nedelje, rekao je drugi američki zvaničnik, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Svet