Fokus

Francuska pozvala svoje državljane da što pre napuste Iran: Rizik od nasumičnih hapšenja

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

23:54

Francuska pozvala svoje državljane da što pre napuste Iran: Rizik od nasumičnih hapšenja
Francuska pozvala svoje državljane da što pre napuste Iran: Rizik od nasumičnih hapšenja - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas svoje državljane i one koji imaju dvojna državljanstva da što pre napuste Iran, navodeći da su izloženi riziku od nasumičnih hapšenja.


"Svaki francuski građanin, uključujući i one sa dvojnim državljanstvom, izložen je visokom riziku od hapšenja, nasumičnog pritvaranja i nepravednog suđenja", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Francuska je juče optužila Iran za delovanje u stilu "najgorih diktatorskih režima", nakon što su se dva Francuza pojavila na video-snimku u kojem priznaju da su pripadnici francuskih obaveštajnih službi.

Ministarstvo ističe da su "njihova navodna priznanja inscenirana na nečuven, užasavajući i neprihvatljiv načina, u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

Rojters podseća da su Francuzi, Sesil Koler i Žak Paris, uhapšeni u maju i da je do navodnih priznanja došlo usred aktuelnih nemira u Iranu, koje Teheran povezuje sa stranim neprijateljima.

Ističe se da se "priznanje" poklapa s višenedeljnim antivladinim protestima u Iranu zbog smrti Mahse Amini (22) Iranke kurdskog porekla u policijskom pritvoru prošlog meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet