Fokus

Mask se ponovo meša u politiku: Posle priče o Kosovu i Ukrajini, sada traži da se Kini dodeli kontrola nad Tajvanom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/10/2022

-

08:22

Mask se ponovo meša u politiku: Posle priče o Kosovu i Ukrajini, sada traži da se Kini dodeli kontrola nad Tajvanom
Mask se ponovo meša u politiku: Posle priče o Kosovu i Ukrajini, sada traži da se Kini dodeli kontrola nad Tajvanom - Copyright Tanjug/Carina Johansen/NTB Scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki biznismen Ilon Mask sugerisao je da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle biti rešene tako što bi se Pekingu dodelila izvesna kontrola nad Tajvanom.

"Moj predlog bi bio da se smisli posebna administrativna zona za Tajvan... Što verovatno ne bi učinilo sve srećnim“, rekao je Mask, u intervjuu za Fajnenšel tajms objavljenom juče.

Mask je to rekao odgovarajući na pitanja o Kini, gde njegova kompanija Tesla motors, koja proizvodi električne automobile, upravlja velikom fabrikom.

"I moguće je (formirati administraciju), i mislim da je verovatno... Da bi mogli da imaju blaži aranžman od Hongkonga“, rekao je Mask.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno. Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi Rojters.

Zvaničnik Tajvana je rekao danas da bi Mask trebalo da angažuje "ozbiljnog“ političkog savetnika, komentarišući predlog za rešavanje sukoba između Kine i Tajvana, koji je multimilijarder izneo u intervjuu za Finenšel tajms.

"Svet je jasno video šta se dogodilo Hongkongu“, rekao je zvaničnik Tajvana pod uslovom anonimnosti pošto nije imao ovlašćenje da razgovara sa medijima, preneo je Rojters.

Uključio se i u rešavanje sukoba Moskve i Kijeva

Podsetimo, Mask se nedavno uključio i u rešavanje spora između Ukrajine i Rusije. On je predložio eventualni sporazum o miru između Ukrajine i Rusije koji sadrži četiri tačke. Kako je Mask objavio na Tviteru, on predlaže da se ponove izbori u pripojenim regionima sa istoka Ukrajine u kojima je Moskva sprovela referendume, ali ovoga puta da oni budu održani pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

"Rusija odlazi ako je to volja naroda", napisao je Mask. On dodaje da bi po tom njegovom predlogu Krim ostao formalno deo Rusije. "Kao što je bio od 1783, do greške Hruščova", navodi Mask. Dodaje da bi vodosnabdevanje Krima bilo obezbeđeno, imajući u vidu da je to poluostrvo imalo problem snabdevanja vodom zbog brane.

Kao poslednji deo Mask predlaže da Ukrajina ostaje neutralna, što je važno imajući u vidu da je ta zemlja podnela inicijativu za članstvo u NATO. On je pozvao korisnike Tvitera da glasaju za ovaj predlog.

U polemiku se uključio i sam predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je objavio anketu u vezi sa Maskom. "Koji Mask vam se više sviđa, onaj koji podržava Ukrajinu ili koji podržava Rusiju", upitao je Zelenski u anketi na Tviteru.

Vlasnik kompanije Tesla odgovorio da predlaže glasanje pod kontrolom UN, i kao primer naveo Kosovo.

Komentari (0)

Svet