Fokus

Bajden i Šolc: "Nuklearne pretnje Kremlja neodgovorne, mobilizacija ozbiljna greška"

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2022

-

20:15

Bajden i Šolc: "Nuklearne pretnje Kremlja neodgovorne, mobilizacija ozbiljna greška"
Bajden i Šolc: "Nuklearne pretnje Kremlja neodgovorne, mobilizacija ozbiljna greška" - Copyright Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden razgovarali su danas telefonom i složili se da su najnovije nuklearne pretnje Kremlja "neodgovorne", a da je delimična mobilizacija "ozbiljna greška", navodi se u saopštenju nemačke vlade.

U fokusu telefonskog razgovora, koji je trajao skoro sat vremena, bile su pripreme za predstojeće sastanke Grupe sedam i Grupe 20 koji će se baviti napadom Rusije na Ukrajinu i njegovim posledicama, stoji u saopštenju, preneo je Rojters.

Dvojica lidera su se složila da nikada ne prihvate rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, nazvavši to daljom eskalacijom, saopštila je nemačka vlada.

Oni su se složili da je ruska delimična mobilizacija pokazala "gorku cenu" koju su Rusi morali da plate za pogrešne procene predsednika Rusije Vladimira Putina.

Šolc i Bajden su kritikovali najnovije nuklearne pretnje Moskve kao neodgovorne i složili se da bi takav korak imao izuzetno ozbiljne posledice po Rusiju, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o napadima na gasovode Severni tok 1 i 2, dvojica lidera su se složila da će odlučno pristupiti rešavanju pitanja sabotaže te ključne infrastrukture.

Bela kuća je nešto ranije saopštila da su tema bila i energetska tržišta, kao i unapređenje stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Lideri su takođe razgovarali o nedavnim dešavanjima na globalnim energetskim tržištima i važnost obezbeđivanja održivog i pristupačnog snabdevanja energijom. Osim toga, razgovarano je o naporima za unapređenje regionalne stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet