Fokus

Trampov savetnik Stiv Benon osuđen na četiri meseca zatvora i kaznu od 6.500 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

18:43

Trampov savetnik Stiv Benon osuđen na četiri meseca zatvora i kaznu od 6.500 dolara
Stiv Benon - Copyright Tanjug/AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Stiv Benon, savetnik bivšeg predsednika SAD Donada Trampa, osuđen je danas na četiri meseca zatvora zbog odbijanja da sarađuje sa Komitetom koji istražuje prošlogodišnji napad na Kapitol od strane pro-Trampovih pristalica.

Okružni sudija Karl Nikols je, takođe, naložio Benonu da plati kaznu od 6.500 dolara, preneo je Rojters. Porota je u julu osudila Benona po dve tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa jer nije dostavio dokumente niti svedočio. Za svaku od dve tačke predviđena je kazna od najmanje mesec dana, a najviše godinu dana zatvora i novčana kazna do 100.000 dolara.

Tužioci su u ponedeljak zatražili od sudije da osudi Benona na šest meseci zatvora, dok su Benonovi advokati tražili uslovnu kaznu.

Porota sačinjena od osam muškaraca i četiri žene osudila je Banona zbog odbijanja da svedoči ili da dostavi dokumente koje je tražila komisija Predstavničkog doma koja je ispitivala napad na Kapitol izveden 6. januara 2021. i napore Trampovih saveznika da ponište njegov izborni poraz 2020. godine.

Benon je bio jedan od ključnih Trampovih savetnika tokom predizborne kampanje 2016. godine, a zatim je bio strateg Bele kuće tokom 2017. godine, pre spora sa Trampom, preneo je Glas Amerike.

Njihovi odnosi kasnije su poboljšani. Hiljade ljudi upale su u Kapitol 6. januara 2021, posle vatrenog govora u kome je Tramp poručio da je izbore izgubio zvog velike prevare i krađe glasova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet