Fokus

Si gradi borbenu silu svetske klase: U vojnu komisiju postavio "akcione ljude", probudio strahove o invaziji na Tajvan

Komentari

Autor: CNN

29/10/2022

-

12:48

Si gradi borbenu silu svetske klase: U vojnu komisiju postavio "akcione ljude", probudio strahove o invaziji na Tajvan
Si gradi borbenu silu svetske klase: U vojnu komisiju postavio "akcione ljude", probudio strahove o invaziji na Tajvan - Copyright AP Photo/Ng Han Guan, File

veličina teksta

Aa Aa

Kina je prošlog vikenda objavila novu naredbu u Centralnoj vojnoj komisiji (CMC), samo nekoliko dana nakon što je Si Đinping otvorio 20. nacionalni kongres Komunističke partije Kine govorom u kojem je pretio da će Tajvan staviti pod svoju kontrolu.

U svečanoj sali čuo se gromoglasan aplauz, a kineski lider je poručio da se to može učiniti mirnim putem. Međutim, on je odbio, ponavljajući dugogodišnji stav Pekinga, da isključi upotrebu sile.

Novo rukovodstvo vojne komisije – vrhovni organ nadležan za Narodnooslobodilačku vojsku – uključuje brojne oficire koji se smatraju "akcionim ljudima" zbog svoje stručnosti u oblastima koje bi mogle da budu ključne za invaziju na Tajvan. Upravo taj Sijev potez zabrinjava mnoge.

Komunistička partija Kine tvrdi da ime suverenitet nad teritorijom ostrva Tajvan na kom živi 24 miliona ljudi, a prošle godine Peking je značajno povećao udeo u osvajanju te teritorije, piše CNN.

Kineska vojska je poslala desetine aviona i brodova prema Tajvanu, pa čak i ispalila projektil iznad ostrva. Prošlog meseca predsednica Tajvana Cai Ing-ven rekla je da nema mesta za pregovore u vezi sa suverenitetom njene zemlje.

Retorika sa obe strane podstakla je strah da bi vojno preuzimanje Tajvana moglo biti sledeće. Međutim, mnogi stručnjaci kažu da to ne mora biti tako.

Borbena sila svetske klase

AP Photo/Vincent Yu, File

 

Šestočlana vojna komisija ne liči na "ratni savet", kažu analitičari, već na telo koje je formirano da nastavi modernizaciju najveće svetske vojske, što su za cilj postavili još 2015. godine. Jedan od glavnih ciljeva trebalo je da vojska postane borbena sila svetske klase – jednaka američkoj vojsci – do 2049. godine

Si je izneo smernice ka tom cilju, uključujući naglasak na zajedničkim operacijama, kao i na sposobnost da svi ogranci vojske funkcionišu kao jedan u vreme sukoba – što bi bilo od suštinskog značaja za bilo kakvu invaziju na Tajvan.

"Vojska će nastaviti da pokušava da ostvari nacionalne ciljeve Kine delujući na nivou ispod praga rata u bliskoj i srednjoročnoj budućnosti", smatra Džejms Čar iz Instrituta za odbranu i strateške studije u Singapuru.

"Akcioni čovek"

Imenovanje generala He Vejdonga, bivšeg komandanta Istočnog sektora kineske vojske, za jednog od dva potpredsednika Centralne vojne komisije – ispod samog Sija u vojnom rukovodstvu – pokazuje upravo tu posvećenost zajedničkim operacijama, kažu analitičari. 

Nakon što je He preuzeo komandu kineske vojske za istočni sektor 2019. godine, nadgledao je integraciju operacija vojske preko Tajvanskog moreuza.

Ranije ove godine, rezultati tih napora bili su očigledni kada je, ubrzo nakon što je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila Tajvan, Kina demonstrirala punu snagu u zajedničkoj operaciji koja uključuje pomorske, vazdušne i raketne jedinice.

Ovo iskustvo je bilo novo za centralnu kinesku vojsku.

Rod Li, direktor istraživanja na Kineskom institutu za svemirske studije na Univerzitetu vazduhoplovnih snaga SAD, rekao je da bi iskustvo He Vejdonga bilo neprocenjivo u bilo kojoj operaciji koja uključuje Tajvan.

"Sa svim reformama koje je Si Đinping nametnuo vojsci, He Vejdong mora prvo da se nosi sa tim operativno", dodao je Li.

Pored iskustva u zajedničkom upravljanju, poseduje još jedan ključni atribut koji se traži u vrhunskom rukovodstvu kineske vojske – iskustvo na terenu u neprijateljskim situacijama.

Naime, He je 2017. godine predvodio vojne snage Zapadnog sektora kineske vojske tokom pograničnih sukoba sa Indijom u regionu Doklam.

Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande, rekao je da je on bio jedan od Sijevih "akcionih ljudi", a drugi je Džang Jouki.

AP Photo/Ng Han Guan, Pool

 

Nabavka "inteligentne opreme"

Džang, čiji je otac služio zajedno sa Sijevim ocem u kineskom građanskom ratu, mnogi vide kao lojalnog saveznika kineskog lidera. Džang je takođe služio u prethodnoj vojnoj komisiji i unapređen je uprkos tome što je prešao nezvaničnu starosnu dob za penzionisanje od 68 godina.

On poseduje "dva važna aspekta koje Si ceni: lojalnost i ratno iskustvo, pošto je bio veteran kinesko-vijetnamskog rata 1979. godine", ističe Meja Nuens, viši naučni saradnik za Kinu na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Joel Vuthnov, viši naučni saradnik u Centru za proučavanje kineskih vojnih poslova na američkom Univerzitetu nacionalne odbrane, rekao je da Džang donosi još jedno ključno iskustvo: on je bivši direktor odeljenja za opremu Komisije, koji nadgleda nabavku napredne tehnologije.

Ali čak i sa tim "akcionim ljudima" i naprednim stručnjacima za nabavku oružja koji sede odmah pored Sija u komisiji, analitičari ne očekuju uskoro borbu preko Tajvanskog moreuza.

Si ima previše posla sa vojnom modernizacijom da bi izgledi za uspeh bili dobri, tvrde oni.

Komentari (0)

Svet