Fokus

Trampova kompanija pred sudom zbog poreske utaje

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2022

-

23:46

Trampova kompanija pred sudom zbog poreske utaje
Tanjug/AP/Mary Altaffer - Copyright Tanjug/AP/Mary Altaffer

veličina teksta

Aa Aa

Njujorška tužiteljka Suzan Hofinger optužila je kompaniju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da je tokom 15 godina varala američke poreske organe, prenosi Rojters.

Ona je u okviru suđenja za poresku prevaru pred porotom suda u Njujorku rekla da je kompanija Trump Organization koja se bavi trgovinom nekretninama u periodu između 2005. i 2021. godine omogućavala povlastice rukovodiocima, uključujući glavnog finansijskog direktora Alena Vajselberga. Reč je, između ostalog, o iznajmljivanju automobila, bez prijavljivanja poreskim vlastima.

"Ovo je slučaj pohlepe i prevare i izbegavanju plaćanja poreza. Prevara je osmišljena, sprovedena i odobrena na najvišim nivoima kompanije", rekla je Hofinger.

Ukoliko tužiteljka dokaže krivicu kompanija bi mogla da se suoči sa kaznom od 1,6 miliona dolara.

Donald Tramp nije optužen u ovom slučaju, a predstavništvo kompanije se izjasnilo da nema elemenata krivice u tužbi koja je protiv njih pokrenuta.

Alen Vajselberg, dugogodišnji finansijski direktor Trump Organization pristao je da svedoči kao svedok optužbe na suđenju u okviru sporazuma o priznanju krivice kako bi dobio kaznu od pet meseci zatvora.

Vajselberg, koji je prošle godine optužen zajedno sa kompanijom, priznao je u avgustu da je bio umešan u slučaj poreske prevare tako što su njemu i drugima zaposlenim u kompaniji bili prikazani umanjeni prihodi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet