Fokus

Beograđanina tokom ronjenja u Kaliforniji napala ajkula: "Mahnito sam je šutirao leđima okrenut ka stenama"

Komentari

Autor: Foks Ktv

29/06/2021

-

16:27

Beograđanina tokom ronjenja u Kaliforniji napala ajkula: "Mahnito sam je šutirao leđima okrenut ka stenama"
Beograđanina tokom ronjenja u Kaliforniji napala ajkula: "Mahnito sam je šutirao leđima okrenut ka stenama" - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Nemanja Spasojević iz Beograda pretrpeo je povrede opasne po život, kada ga je proteklog vikenda, tokom ronjenja u okeanu u okrugu San Mateo, na obali Kalifornije, više puta ugrizla velika bela ajkula.

On je u razgovoru za televiziju Foks Ktv, rekao je da mu tog dana plan bio da roni oko 45 minuta do sat vremena.

"Na tom području se retko toliko dugo roni, jer je vidljivost obično izuzetno slaba“, naveo je Nemanja.

U okeanu je bio od oko 8:35 ujutru, a proveo je u vodi više vremena od očekivanog, zbog dobrih uslova tokom ronjenja na većim dubinama.

Kako je rekao, vidljivost je bila oko dva metra. U jednom trenutku, spazio je nekoliko kraba, od kojih je gledao koja je najveća da bi je izvukao na obalu, ali je onda usledio napad ajkule.

"Dok sam vraćao krabu natrag i počeo da plivam ka površini, (na dubini između dva i tri metra), osetio sam bol poput uboda komarca i lagan pritisak", priča Nemanja.

 

 

Kako je naveo u intervjuu za Foks Ktv, dok je mlatio nogama, video je lice ajkule. Gledajući sa površine, nije video donji deo stomaka ajkule, ali je video nos i crne oči. Instiktivno je počeo da šutira ajkulu u samoodbrani.

"U tom trenutku sam počeo mahnito da je šutiram leđima okrenut ka stenama. Nadao sam se da će, ako ponovo napadne udariti u peraja. U tom trenutku sam bio u vodi, nisam osećao bol niti sam imao svest o ozbiljnosti ujeda i povreda. Mislio sam da su manje, ali mogao sam da osetim da je ronilačko odelo pocepano i da je u njega ušla hladna voda", rekao je Nemanja Spasojević za Foks Ktv.

On je uspeo da se otrgne i spasi,  izađe na obalu, gde je video da mu je odelo ispunjeno krvlju.

Imao je nameru da se odveze u bolnicu, ali je shvatio da zbog povreda kubi dosta krvi, te je ponovo obukao ronilačko odelo.

"Odelo je ponovo  bilo puno krvi i bilo je očigledno da neću stići do stepenica, a da ne izgubim još više krvi. Tada sam video sam ribara i vikao sam "napad ajkule“ dok me nije primetio", rekao je Nemanja.

Ribar je sa njim ostao sve do dolaska hitne pomoći, koja ga je prevezla u bolnicu u San Francisku.

Povrede su bile teške i doktori su morali hitno da mu povežu vene koje mu je ajkula probušila svojim čeljustima. Srećom Spasojević je istog dana, uveče, bio na nogama, te je otpušten iz bolnice.

On veruje da je ajkula zarila zube u njegovu butinu čak deset puta.

Komentari (0)

Svet