Fokus

Bajden: Linije komunikacije sa Kinom ostaće otvorene da ne bi došlo do sukoba

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2022

-

12:06

Bajden: Linije komunikacije sa Kinom ostaće otvorene da ne bi došlo do sukoba
Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas, na samitu Istočne Azije u Pnom Penu, da će linije komunikacije sa Kinom ostati otvorene, čak i dok se dve zemlje takmiče, kako bi se osiguralo da ne uđu u sukob, saopštila je danas Bela kuća.

Bajden je u Kambodži zajedno sa drugim svetskim liderima na samitu ASEAN-a koji predvode lideri jugoistočne Azije, preneo je Rojters.

Bajden će se sutra sastati sa Sijem, prvi put od preuzimanja dužnosti predsednika, a na vrhu njegovih tema su zabrinutost SAD zbog Tajvana, rata u Ukrajini i nuklearnih ambicija Severne Koreje.

Bajden i Si će se sastati na indonežanskom ostrvu Bali uoči godišnjeg samita Grupe 20 (G20), koji okuplja lidere najvećih razvijenih privreda na svetu.

Dugo očekivani sastanak dolazi pošto su odnosi između dve zemlje pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija, navodi Rojters.

"Znam da dolazim jači, ali mi to nije potrebno. Znam Si Ðinpinga, proveo sam više vremena sa njim nego bilo koji drugi svetski lider", rekao je Bajden novinarima u Kambodži.

On je ukazao da je uvek vodio iskrene razgovore sa kineskim predsednikom, te da nikada "nema pogrešne procene o tome gde svako od nas stoji".

Bajden je izrazio nadu da će izgraditi osnov za odnose sa Kinom. On je nedavno rekao da nije voljan da napravi bilo kakve fundamentalne ustupke kada se sastane sa Sijem, kao i da želi da oba lidera postave svoje "crvene linije" i reše oblasti sukoba.

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, malo je verovatno da će sastanak doneti konkretne rezultate i ne očekuje se zajednička izjava, ali bi mogao da pomogne u stabilizaciji odnosa koji je obeležen rastućim tenzijama poslednjih godina oko niza pitanja.

Bajden i Si, koji su imali pet telefonskih ili video poziva otkako je Bajden postao predsednik u januaru 2021. godine, poslednji put su se sastali za vreme Obamine administracije, kada je Bajden bio potpredsednik SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet