Fokus

Američka ambasadorka u UN: Rusija i Kina štite Severnu Koreju u Savetu bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

22:46

Američka ambasadorka u UN: Rusija i Kina štite Severnu Koreju u Savetu bezbednosti
Linda Tomas-Grinfild - Copyright AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

SAD su danas optužile Rusiju i Kinu da štite Severnu Koreju od daljih akcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i navele su da se izuzetno trude da opravdaju lansiranje balističkih raketa Pjongjanga.

SAD, Britanija, Francuska, Albanija, Irska i Norveška zatražile su za danas sastanak Saveta bezbednosti UN nakon što je Pjongjang ispalio više raketa, uključujući i moguću neuspelu interkontinentalnu balističku raketu, preneo je Rojters.

"Ne možete da se odreknete odgovornosti u Savetu bezbednosti zato što bi vam DNRK mogla prodati oružje kako bi podstakla vaš agresivni rat u Ukrajini ili zato što mislite da su oni dobar regionalni tampon za Sjedinjene Američke Države", izjavila je američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild, misleći na Rusiju i Kinu.

Malo je verovatno da će Rusija i Kina pristati na bilo kakvu akciju Saveta u vezi sa najnovijim lansiranjem raketa Severne Koreje, kažu diplomate.

"Savet treba da igra konstruktivnu ulogu, a ne da uvek naglašava pritisak", rekao je kineski ambasador u UN Džang Ðun.

On je istakao da bi u sadašnjim okolnostima Savet posebno trebalo da teži ublažavanju konfrontacije, ublažavanju tenzija i promovisanju političkog rešenja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je ranije danas nedavna lansiranja raketa Severne Koreje i pozvao Pjongjang da odmah odustane od preduzimanja bilo kakvih daljih provokativnih akcija, te da preduzme hitne korake za nastavak pregovora za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet