Fokus

Uginula džinovska panda u zoo vrtu u Tajpeju - na Tajvan stigla pre 14 godina kao poklon od Kine

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2022

-

13:10

Uginula džinovska panda u zoo vrtu u Tajpeju - na Tajvan stigla pre 14 godina kao poklon od Kine
Uginula džinovska panda u zoo vrtu u Tajpeju - na Tajvan stigla pre 14 godina kao poklon od Kine - Copyright Tanjug AP/Taipei Zoo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od dve džinovske pande, koje je Kina poklonila Tajvanu, nazvana Tuan Tuan, uginula je danas posle kratke bolesti, saopštio je zoološki vrt u Tajpeju. Vrt nije naveo uzrok smrti, ali se u ranijim izveštajima pominje da se pretpostavlja da je panda imala maligni tumor na mozgu, što je navelo Kinu da pošalje nekoliko stručnjaka na Tajvan ranije ovog meseca da pomognu u lečenju.

Prema pisanju tajvanskih novina, Tuan Tuan je prethodno danas stavljen u indukovanu komu. Tuan Tuan i još jedna džinovska panda nazvana Juan Juan, poklonjeni su zoološkom vrtu u Tajpeju 2008. godine u vreme otopljavanja odnosa Kine i Tajvana, navodi AP.

Pande su rođene u Kini 2004. i imale su par mladunaca na Tajvanu. Prosečan životni vek pandi u divljini je od 15 do 20 godina, dok uz ljudsku negu mogu da žive i više od 30 godina.

Odnosi Pekinga i Tajpeja naglo su pogoršani posle 2008, a Kina je prekinula kontakte 2016. godine nakon izbora predsednika Cai Ing-vena koji se zalaže za nezavisnost Tajvana, a koji je ponovo izabran 2020. godine za predsednika te zemlje.

Kina šalje pande u inostranstvo kao znak dobre volje, ali zadržava vlasništvo nad životinjama i njihovim mladuncima. Nezvanična nacionalna maskota, pande su poreklom iz jugozapadne Kine. Procenjuje se da 1.800 pandi živi u divljini, dok je još 500 u zoološkim vrtovima ili rezervatima, uglavnom u Sečuanu, podseća AP.

Komentari (0)

Svet