Fokus

Novo "zveckanje oružjem" od kojeg strahuje svet: Erdogan najavio napad tenkovima na kurdske militante u Siriji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, VOA, FT, Tanjug

23/11/2022

-

22:45

Novo "zveckanje oružjem" od kojeg strahuje svet: Erdogan najavio napad tenkovima na kurdske militante u Siriji
Redžep Tajip Erdogan - Copyright Tanjug AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Turska napasti kurdske militante u Siriji tenkovima i kopnenim snagama, nakon što su sukobi između turskih snaga i kurdske milicije IPG eskalirali duž sirijske granice. Ovo bi moglo da stvori dodatne napetosti u odnosima između Turske i SAD, jer međunarodna zajednica pokušava da spreči sukob koji je Erdogan najavio.

Erdogan je rekao da je Turska odlučnija nego ikada da obezbedi svoju južnu granicu, i dodao da će operacije turskih oružanih snaga istovremeno obezbediti teritorijalni integritet i Sirije i Iraka, gde su takođe u toku operacije protiv kurdskih milicija.

Ankara tvrdi da je IPG omogućio bombaški napad koji se desio u Istanbulu ranije ovog meseca, što ova grupa negira. Turski ministar odbrane Hulusi Akar, govoreći u ponedeljak, upozorio je da neće biti prekida u turskim napadima.

On je rekao da će ih "Turska naterati da plate za sve zločine koje čine sada i koje su činili ranije".

Akar je izjavio da su 184 militanata neutralisana u sukobima koji traju već neko vreme. U ponedeljak su tenzije dodatno eskalirale, a Ankara je tvrdila da su tri civila ubijena u prekograničnim raketnim napadima militanata sirijskih Kurda. 

Asli Ajdintasbas iz Instituta Brukings u Vašingtonu kaže za VOA da ovakva situacija nije neočekivana, jer se izbori približavaju u junu.

"Nije neuobičajeno videti prekograničnu operaciju u izbornim godinama. Takođe, Turska već dugo želi to da uradi, i mislim da izbori uvode vremenski okvir koji ide na ruku aktuelnoj vladi, jer Turska oseća da je sada jaka", rekao je Ajdintasbas. 

Turska je učestvovala u napadima na tlu Sirije četiri puta od 2016. godine kako bi se borila protiv IPG-a i Islamske države i sada kontroliše veliki deo teritorije te arapske države. 

Zaoštravanje sukoba

U poslednjih nekoliko dana su učestali sukobi na teritoriji Sirije koja je u blizini granice sa Turskom. 

Najvoviji takav slučaj bio je raketni napad od juče, u kome je pet osoba poginulo a isto toliko je ranjeno, dok je meta bio grad koji kontrolišu sirijski pobunjenici na severozapadu zemlje, kako su saopštili lokalni aktivisti a preneo Rojters.

Ovaj incident je usledio posle napada turskih bespilotnih letelica i ratnih aviona na položaje milicije IPG u Siriji. Turska je prethodno saopštila da su njeni ratni avioni uništili 89 ciljeva u Siriji i Iraku i da je 184 militanata ubijeno u operacijama koje su izvedene prethodnih dana.

Tom prilikom, jasno je navedeno da su napadi znak odmazde za bombaški napad u Istanbulu prošle nedelje, a za koji je Ankara okrivila Radničku partiju Kurdistana (PKK) i Sirijske demokratske snage (SDF).

Snage koje predvode sirijski Kurdi saopštile su da će uzvratiti na seriju napada turskih ratnih aviona, koji su preko noći pogodili njihove oblasti kontrole širom severoistočne Sirije.

"Ovi napadi turskih snaga neće proći bez odgovora", navele su u saopštenju Sirijske demokratske snage.

Međunarodna zajednica poziva na uzdržanost

Ankara je u kontaktu sa drugim zemljama koje imaju trupe u Siriji, rekao je Erdogan, ali je dodao da nije upozorio ni predsednika SAD Džoa Bajdena ni ruskog lidera Vladimira Putina o udarima. Bajden i Erdogan sastali su se na marginama prošlonedeljnog samita G20, prenosi FT.

Kopnena operacija Turske velikih razmera mogla bi da zaoštri veze sa SAD, koje naoružavaju i obučavaju SDF za borbu protiv Islamske države. Sa druge strane, eskalacija sukoba bi mogla da utiče na odnose sa Rusijom, čije trupe deluju u oblastima pod kontrolom IPG od 2019. godine, kada je Turska poslednji put poslala trupe da protera militante.

Podrška Vašingtona SDF-u, kojim dominira IPG, stvara probleme u odnosima sa Turskom. Ankara posmatra IPG kao terorističku organizaciju zbog njenih veza sa PKK, koja je vodila četiri decenije pobune za autonomiju unutar Turske i koju Vašington navodi kao terorističku grupu. 

Turski ministar odbrane je odbacio zabrinutost Vašingtona, pozivajući na prekid američke podrške IPG, takođe naglasivši njihovu povezanost sa PKK. 

AP Photo/Ghaith Alsayed

 

"Iznova i iznova, Ankara, Erdogan i drugi akteri kao što je ministar odbrane Akar jasno su stavljali do znanja da Turska nije zadovoljna što SAD opremaju i obučavaju IPG, što je direktan nastavak PKK u Siriji, a Ankara to smatra glavnim problemom", rekao je za VOA Ajdin Selcen, bivši visoki turski diplomata a sada regionalni analitičar za "Medijaskoup".

Da nije samo Vašington protiv eskalacije sukoba Ankare sa Kurdima u Siriji, pokazuje i jedna od retkih izjava u kojima je Moskva saglasna sa Vašingtonom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je Tursku na uzdržanost kada je u pitanju Sirija, ali je Erdogan u obraćanju novinarima izrazio frustraciju zbog toga što, kako je naveo, "Rusija ne čini više na čišćenju terorista u severnoj Siriji".

Pored SAD i Rusije, i ostatak međunarodne zajednice protivi se daljem sukobu, što je istakla i nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer. Ona je, tokom zvanične posete Turskoj, napomenula da Berlin "čvrsto stoji uz Ankaru kada je u pitanju borba protiv terorizma", ali je istakla i da bi "reakcija Turske trebalo da bude razumna".

"Stojimo uz Tursku u istrazi ovog terorističkog napada (u Istanbulu) i u borbi protiv terorizma, ali takođe smatramo da reakcija mora biti razumna i u skladu sa pravima ljudi, i da ne bi trebalo nanositi štetu civilima", navela je nemačka ministarka. 

Komentari (0)

Svet