Fokus

Opozicija pobedila na izborima u Tajpeju, predsednica države podnela ostavku na mesto čelnice stranke

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2022

-

21:37

Opozicija pobedila na izborima u Tajpeju, predsednica države podnela ostavku na mesto čelnice stranke
Cai Ingven - Copyright AP/Taiwan Presidential Office

veličina teksta

Aa Aa

Glavna tajvanska opoziciona stranka Kuomintang pobedila je na današnjim lokalnim izborima u glavnom gradu Tajpeju i osvojila kontrolu nad gradskim većem.

Prema prvim rezultatima, KMT vodi u borbi za funkcije gradonačelnika u većini od ukupno 21 grada, kao i na izborima za načelnike okruga širom Tajvana, preneo je Rojters.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven podnela je ostavku na mesto predsednice vladajuće Demokratske napredne partije uz obrazloženje da preuzima odgovornost za loš rezultat ostvaren na lokalnim izborima. 

Ona ostaje na mestu predsednice Tajvana, ali je rekla da su ovi izbori "više od lokalnog glasanja jer svet gleda kako Tajvan brani svoju demokratiju u jeku vojnih tenzija sa Kinom".

Od 2008. do 2016. partija Kuomintang bila je na čelu Tajvana i održavala je dobre veze sa Kinom, ali su se one pogoršale kada je na vlast 2016. došla Cai Ing-ven.

Kineska vlada saopštila je da su "rezultati danas održanih lokalnih izbora na Tajvanu otkrili da je glavni deo javnog mnjenja na tom ostrvu za mir, stabilnost i dobar život".

"Kina će nastaviti da radi sa narodom Tajvana na promovisanju miroljubivih odnosa i čvrstom protivljenju nezavisnosti Tajvana i stranom mešanju", saopštila je Kineska kancelarija za Tajvan, javila je zvanična kineska novinska agencija Sinhua, preneo je Rojters.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno. Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet