Fokus

Trudo: Ne treba ekonomije oslanjati na Putina i druge autoritarne režime

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2022

-

18:34

Trudo: Ne treba ekonomije oslanjati na Putina i druge autoritarne režime
Džastin Trudo - Copyright Tanjug/AP/Justin Tang/The Canadian Press

veličina teksta

Aa Aa

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da je ruska invazija na Ukrajinu dokaz da autoritarni režimi nisu pouzdani trgovinski partneri, te da budući lanci snabdevanja treba da idu kroz zemlje koje su zabrinute za emisije ugljenika i ljudska prava, kao što je Kanada.

''Sada smo fokusirani na to da osiguramo da se naše otvorene i slobodne ekonomije ne oslanjaju na autoritarne lidere poput Vladimira Putina“, rekao je Trudo, a prenosi Rojters.

On je ocenio da se Evropa brzo okrenula od Rusije i njenih energenata i da evropske zemlje sad treba da izaberu dobavljače poput Kanade, koji imaju ''visoke ekološke standarde'' i poštuju ljudska i radnička prava.

Trudo je rekao da Kanada poslednjih meseci pokušava da podseti svog najvećeg trgovinskog partnera SAD na svoju vrednost kao suseda i naglasio da je zabrinut da će američka trgovinska politika oličena u protekcionizmu ponovo biti tema na izborima u SAD 2024.

''Protekcionizam prema kanadskim investitorima ili kanadskim kompanijama zapravo nanosi štetu američkim kompanijama i američkim radnicima na značajan način“, rekao je on.

Komentarišući proteste protiv ograničenja u vezi s kovidom u Kini, kanadski premijer je rekao da podržava demonstrante i dodao da kanadska vlada s posebnom pažnjom prati razvoj događaja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet