Fokus

Džinovski talas udario u brod na Antarktiku: Niko ne zna odakle se stvorio, poginuo jedan putnik

Komentari

Autor: Euronews

03/12/2022

-

10:43

Džinovski talas udario u brod na Antarktiku: Niko ne zna odakle se stvorio, poginuo jedan putnik
Antartik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedna osoba je poginula, a četiri su povređene nakon što je džinovski talas udario u brod koji je bio na ekspediciji po Antarktiku.

Brod Viking Polaris plovio je južno od rta Horn u olujnim uslovima.

Norveška kompanija za krstarenje Viking saopštila je da je brod udario "grubi talas" koji je razbio nekoliko staklenih ploča u kabinama.

"Pitali smo se da li smo udarili u santu leda. A ovde nema ledenih bregova, ali takav je bio osećaj", rekao je jedan od putnika za novinski sajt "VRAL". Incident se dogodio u utorak u 22.40 po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

"Sa velikom tugom potvrđujemo da je jedan putnik poginuo nakon incidenta. Obavestili smo porodicu i izrazili naše najdublje saučešće", navode iz kompanije Viking.

Kompanija još nije potvrdila pol i nacionalnost žrtve.

Još četiri putnika na brodu zadobila su povrede za koje se veruje da nisu opasne po život. Lečenje im je pružila medicinska ekipa na brodu.

Viking kaže da je brod pretrpeo manju štetu, kao i da je otvorena istraga koja ima za cilj da istraži činjenice vezane za ovaj incident.

profimedia

 

Viking Polaris je inače pušten u rad 2022. godine kao najnovija krstarica norveške kompanije i može da nosi 378 putnika i 256 članova posade.

Ekspedicija je prekinuta i kompanija kaže da organizuje povratna putovanja za goste i posadu.

Nacionalna okeanska služba američke vlade ovakve talase opisuje kao "velike, neočekivane i opasne". Mogu izgledati kao visoki vodeni zid, ponekad dvostruko veći od ostalih. Jedan od najviših zabeležnih ikada bio je visok preko 18 metara, otprilike koliko i četvorospratnica.

Naučnici kažu da se često neočekivano podižu iz drugih pravaca osim preovlađujućeg vetra, a mogu se pojaviti čak i u relativno mirnim vodama.

 

Komentari (0)

Svet