Fokus

U SAD predstavljen novi stelt nuklearni bombarder: Cena letelice 750 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2022

-

11:22

U SAD predstavljen novi stelt nuklearni bombarder: Cena letelice 750 miliona dolara
U SAD predstavljen novi stelt nuklearni bombarder: Cena letelice 750 miliona dolara - Copyright Tanjug AP/Marcio Jose Sanchez

veličina teksta

Aa Aa

Američka kompanija za vazduhoplovstvo i odbrambenu tehnologiju "Nortrop Graman" predstavila je svoj novi avion B-21 "rajder", prvi u novoj floti stelt nuklearnih bombardera dugog dometa namenjenih prevashodno za potrebe ratnog vazduhoplovstva SAD. Avion je predstavljen na svečanoj ceremoniji u Palmdejlu, u Kaliforniji, gde su posetioci mogli da vide novi bombarder, preneo je Rojters.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da to nije samo još jedan avion, nego i pokazatelj odlučnosti SAD da se brani. B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje.

Taj avion je prvi novoprojektovani američki bombarder za više od 30 godina, a skoro svaki aspekt razvoja programa je poverljiv. Pre 12 godina, bilo je predviđeno jedan ovakav avion košta 550 miliona dolara, ali sa inflacijom danas košta 750 miliona.

Tanjug AP/Marcio Jose Sanchez

 

Vazduhoplovstvo SAD planiralo je da kupi najmanje 100 ovih aviona i da počne da ih ubacuje u flotu umesto bombardera B-1 i B-2. "Nortrop" je 2015. godine pobedio na tenderu tim "Boing" i "Lokid Martin", koji su zajednički nastupili. "Nortrop" naziva B-21 avionom šeste generacije, s obzirom na mogućnost da se lako spaja sa ostalim avionima i jednostavnu integraciju budućih oružja u svoje sisteme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet