Fokus

Sedmu godinu zaredom raste prodaja oružja u svetu, rat u Ukrajini najviše uticao na industriju

Komentari

Autor: Fonet

05/12/2022

-

10:23

Sedmu godinu zaredom raste prodaja oružja u svetu, rat u Ukrajini najviše uticao na industriju
Pexels - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Prodaja oružja i vojnih usluga sto najvećih kompanija u toj industriji je dostigla 592 milijarde dolara u 2021. godini, što je povećanje od 1,9 odsto u odnosu na godinu pre, objavio je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

To povećanje je označilo sedmu uzastopnu godinu rasta globalne prodaje oružja. Međutim, ta stopa rasta je i dalje ispod proseka za četiri godine pre pandemije kovid 19 kada je bila 3,7 posto, navodi SIPRI.

Među ključnim nalazima njihovog istraživanja se takođe navodi da je u prošloj godini prodaja oružja u SAD smanjena za skoro jedan odsto, da su najveće ruske kompanije povećale prodaju za pola procenta, dok su kineske prodale preko šest odsto više oružja.

SIPRI procenjuje da će se zbog rata u Ukrajini potražnja za oružjem porasti, a da će se problemi u lancu snabdevanja verovatno pogoršati.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. je povećala izazove u lancu snabdevanja vojnim kompanijama i zato što je Rusija glavni dobavljač sirovina koje se koriste u proizvodnji oružja, navodi Radio Slobodna Evropa.

To bi moglo omesti napore u SAD i Evropi da ojačaju svoje oružane snage i popune zalihe nakon slanja municije i druge opreme vredne milijarde dolara u Ukrajinu. Američke kompanije dominiraju na listi najvećih proizvođača oružja, ali njihova prodaja je bila manja gotovo za jedan odsto.

U 2021.godini je prodaja oružja 40 američkih kompanija na listi iznosila ukupno 299 milijardi dolara, ali Severna Amerika (Kanada i SAD) je bila jedini region koji je zabeležio pad prodaje oružja u odnosu na godinu ranije. Pad od 0,8 posto je delom bio posledica visoke inflacije u SAD tokom 2021. godine.

Komentari (0)

Svet