Fokus

Uhapšeni vođa kulta iz Arizone imao 20 žena, pokušao i da se oženi sopstvenom ćerkom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fox35

06/12/2022

-

14:45

Uhapšeni vođa kulta iz Arizone imao 20 žena, pokušao i da se oženi sopstvenom ćerkom
Devojke spasene iz Bejtmenovog kulta - Copyright AP/ Trent Nelson

veličina teksta

Aa Aa

Američki FBI optužuje vođu poligamističkog kulta iz Arizone da je imao 20 žena, od kojih su mnoge bile maloletne (sumnja se da su neke imale devet godina), a optužen je i da je pokušao da se oženi sopstvenom ćerkom.

Njegove supruge su krijumčarene preko državnih granica u prikolici i primorane da koriste kantu kao toalet, dok je samoproglašeni prorok vozio dva Bentlija i preduzimao (ispostaviće se neuspešne) poslovne poduhvate u oblasti nekretnina.

Semjuel Rapli Bejtmen koji je uhapšen u septembru, kao i njegovi saučesnici, optuženi su da su se bavili međunarodnom trgovinom ljudi radi upuštanja u kriminalne seksualne aktivnosti, kao i da su učestvovali u nezakonitim seksualnim aktivnostima sa maloletnim licima između 2020. i 2021. godine.

Istraga je otkrila da je Bejtmen 28. avgusta 2022. godine, zajedno sa saučesnicima, uništio evidenciju o nezakonitim radnjama, navode federalni tužioci, prenosi Fox35.

Bejtmen je samoproglašeni prorok Fundamentalističke crkve Isusa Hrista svetaca Sudnjeg dana, podgrupe fundamentalističkih mormonskih denominacija čiji članovi praktikuju poligamiju.

Otkriveno je da Bejtmen navodno "ima oko 50 sledbenika i više od 20 supruga, od kojih su mnoge maloletne, uglavnom mlađe od 15 godina", navodi u saopštenju FBI.

"Bejtmen navodno ima 'inspiraciju Nebeskog oca' zbog koje hrabri svoje sledbenike, uključujući maloletnu decu, da se upuste u seksualne radnje i oslanja se na to da bi ih potčinio sebi", saopštio je FBI.

Predstavljao devojčice kao "svoje supruge"

Neke od Bejtmenovih žena bile su žene ili ćerke Bejtmenovih sledbenika. Kako je jedan par koji je snimao dokumentarac o ovoj zajednici rekao u izjavi pod zakletvom, 2020. godine Bejtmen se odvezao do njihove kuće para u Arizoni, u velikom terencu prepunom žena i devojaka. Sve ih je predstavio kao "svoje supruge", a najmlađa je bila rođena je 2011. godine, što znači da je imala najviše devet godina.

Izjava pod zakletvom takođe opisuje video pozive u kojima su Bejtmen i svi ostali navodno bili goli i vršili grupne seksualne radnje. U takozvanom ritualu "Vezivanje braće", Bejtmen je navodno često imao seks sa suprugama svojih muških sledbenika, dok su to gledali drugi muškarci i maloletne devojke.

Coconino County Sheriffs Office

Semjuel Bejtmen

Dana 1. novembra 2021, Bejtmen je navodno tvrdio da mu je "Nebeski Otac rekao da najdragoceniju stvar koju ima, vrlinu svojih devojaka, pokloni trojici svojih muških sledbenika putem grupnog seksa", prema audio i video snimcima navedenim u svedočenjima. Pritom, jedna od devojčica imala je 12 godina. 

"Devojke koje su plakale na snimku rekle su da ih boli, ali nije bilo mraka. Bejtmen je rekao da su devojke žrtvovale svoju vrlinu za Gospoda", kaže se u izjavi. Bejtmen je rekao da će "Bog popraviti njihova tela i vratiti im membranu", kao i da "nikada nije imao više poverenja u vršenje njegove volje, jer je sve to iz ljubavi". Devojke i devojčice su, potom, rekle da je "privilegija trpeti bol zbog nekoga, kako bi mogle da se uzdignu". 

Godine 2019, Bejtmen je počeo da proglašava da je prorok, a na čelnom mestu FLDS je nasledio Vorena Džefsa, za koga se smatra da je imao do 78 žena, uključujući maloletnice.

Godine 2006, Džefs je bio na FBI listi deset najtraženijih kriminalaca zbog optužbi da je organizovao ilegalne brakove između svojih odraslih muških sledbenika i maloletnih devojčica u Juti. On je optužen za više krivičnih dela koja uključuju seksualni napad na maloletnike u tri države i trenutno služi doživotnu kaznu zatvora zbog seksualnog napada na neke od svojih maloletnih supruga.

Komentari (0)

Svet