Fokus

Satelitski snimci ukazuju na nove kineske silose za balističke rakete – da li Peking primenjuje novu taktiku?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vašington Post, NHK

01/07/2021

-

19:43

Satelitski snimci ukazuju na nove kineske silose za balističke rakete – da li Peking primenjuje novu taktiku?
Planet/Center for Nonproliferation Studies - Copyright Planet/Center for Nonproliferation Studies

veličina teksta

Aa Aa

Kina je započela izgradnju više od 100 novih silosa za interkontinentalne balističke rakete u pustinji u blizini severozapadnog grada Jumen, što bi moglo da signalizira dodatno uvećanje nuklearne moći Pekinga, prenosi Vašington post.

Satelitski snimci koje su napravili istraživači iz Centra za kontrolu naoružanja Džejms Martin pokazuju da je u toku izgradnja silosa na površini koja pokriva nekoliko stotina kvadratnih kilometara u kineskoj provinciji Gansu.

Tako su na 119 gradilišta uočene iste karakteristike kao i kod postojećih kineskih lansirnih postrojenja za balističke rakete sa bojevom glavom.

Trenutno se veruje da Kina ima između 250 i 350 ovakvih raketa, pa bi, ukoliko se informacija o 119 novih silosa ispostavi kao tačna, to bilo značajno povećanje kineske nuklearne moći.

Kako je jedan od istraživača koji su učestvovali u ovom projektu, Džefri Luis, rekao za japanski NHK, veruje se da će Kina svoje nuklearno oružje zapravo smestiti samo u nekim od ovih silosa, kako bi se izbegla detekcija.

Planet/Center for Nonproliferation Studies

Stručnjaci smatraju da je ovo jedan od silosa.

Ukoliko je to zaista slučaj, ne bi bio prvi put da se ovakva taktika primenjuje.

Za vreme Hladnog rata, Sjedinjene Američke Države su imale plan da svoje balističke rakete stalno premeštaju kroz mrežu silosa, kako bi od Sovjetskog saveza krili koliko imaju oružja, i gde se ono nalazi.

Upravo su iz SAD nedavno upozoravali na mogućnost da Kina uveća svoju nuklearnu moć.

"Postoji realna mogućnost da regionalna kriza Rusije ili Kine brzo preraste u sukob u kome su uključena nuklearna oružja, ukoliko neka od ovih država bude smatrala da je režim u opasnosti", rekao je u februaru pred Kongresom admiral mornarice SAD Čarls Ričard.

Prilikom istog obraćanja, državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će "SAD insistirati na kontroli naoružanja, kako bi se smanjila opasnost od sve jačeg i modernijeg kineskog nuklearnog naoružanja".

Blinken, doduše, nije objasnio na koji način će SAD tačno pokušati da spreči Kinu u nuklearnom naoružanju.

Još uvek nema zvanične reakcije Vašingtona na tvrdnje analitičara da Kina pravi nove silose za interkontinentalne balističke rakete.

Ukoliko se ove tvrdnje ispostave kao tačne, međutim, to bi moglo da bude nova tačka sporenja između američkih i kineskih vlasti.

(Priredio: J.Đ.)

Komentari (0)

Svet