Fokus

Potpredsednica Argentine kriva za korupciju: Kristini Fernandes de Kiršner šest godina zatvora za namešteni tender

Komentari

Autor: BBC

06/12/2022

-

23:51

Potpredsednica Argentine kriva za korupciju: Kristini Fernandes de Kiršner šest godina zatvora za namešteni tender
Potpredsednica Argentine kriva za korupciju: Kristini Fernandes de Kiršner šest godina zatvora za namešteni tender - Copyright Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd, File

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Argentini osudio je potpredsednicu Kristinu Fernandes de Kiršner na šest godina zatvora zbog korupcije u slučaju koji je potresao čitavu zemlju. Popularna 69-godišnja potpredsednica države proglašena je krivom za nameštanje tendera na dodeli ugovora o javnim radovima jednom prijatelju.

 Ali malo je verovatno da će Kristina služiti zatvorsku kaznu jer je štiti imunitet, a niko ne može da predvidi koliko će trajati žalbeni proces. Takođe joj je doživotno zabranjeno bavljenje javnim funkcijama, ali i to je u njenom slučaju upitno. Naime, sve dok njena žalba ne prođe sve više sudske instance, ona će nastaviti da obavlja dužnost potpredsednice Argentine.

Tužioci su tražili maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, dok se Kristina Fernandez branila da su optužbe politički motivisane i da je ona sama žrtva "pravosudne mafije". Pre donošenja same presude, ona je optužila i tužioce da lažu i klevetaju da je vodila nezakonito partnerstvo u vreme dok je bila predsednica Argentine od 2007. do 2015. Tužioci su je teretili da je kreirala šemu povraćaja novca za unosne ugovore o javnom radu prema njenom prijatelju u zamenu za mito.

Biznismen Lazaro Baez, vlasnik građevinske firme koji je optužen da je glavni korisnik šeme, takođe je osuđen na šest godina zatvora. On je prošle godine već bio osuđen na 12 godina zatvora zbog pranja novca. 

Tanjug/AP Photo/Gustavo Garello

 

Tokom jednog političkog skupa, 1. septembra, Kristina Fernandez je bila meta pokušaja atentata.  Jedan 35-godišnji muškarac uperio je pištolj u njenu glavu, ali se metak zaglavio u pištolju koji je bio u nju uperen.

Muškarac je optužen za ubistvo u pokušaju.

Iako je proglašena krivom i osuđena na zatvorsku kaznu, argentinska potpredsednica neće odmah biti poslata u zatvor. Kao izabrani senator, ona uživa određeni stepen imuniteta, što znači da će moći da ostane slobodna i da nastavi na svojoj funkciji dok se žali na presudu sve do Vrhovnog suda. 

Kako bi žalbeni proces mogao da potraje godinama, očekuje se da će moći ponovo da se kandiduje za senat ili čak za predsednika na izborima 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet