Fokus

Istina o događaju u Dalasu 1963: Nacionalni arhiv SAD dozvolio pristup dokumentima u vezi sa ubistvom Kenedija

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

23:55

Istina o događaju u Dalasu 1963: Nacionalni arhiv SAD dozvolio pristup dokumentima u vezi sa ubistvom Kenedija
Džon F. Kenedi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki nacionalni arhiv danas je dozvolio pristup hiljadama dokumenata u vezi sa ubistvom bivšeg predsednika SAD DŽona F. Kenedija 1963. godine, javio je Rojters.

Prema podacima Nacionalnog arhiva sada je dostupno 97 odsto od oko pet miliona stranica dokumenata.

Predsednik SAD DŽozef Bajden je kazao da se ograničen broj dokumenata ne može objaviti. 

On je istakao da je ta mera nužna kako bi se sprečilo nanošenje štete vojnim snagama, obaveštajnim operacijama, snagama reda ili spoljnoj politici, prenele su agencije.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je 2017. godine objavio 2.800 dotad tajnih dokumenata o Kendiju, nakon što je Kongres 1992. doneo zakon po kojem svi dokumenti koji se odnose na bivšeg predsednika treba da budu objavljeni u celosti u roku od 25 godina.

Atentat na DŽona Kenedija, 35. predsednika SAD dogodio se 22. novembra, 1963, u Dalasu, u Teksasu, u SAD. 

DŽon F. Kenedi je smrtno ranjen hicem dok se vozio sa svojom suprugom Žaklinom u predsedničkoj koloni. Više vladinih komisija, uključujući Vorenovu komisiju, koja je istraživala atentat 10 meseci, zaključilo je da je Kenedija usmrtio Li Harvi Osvald. 

Sa ovim zaključkom se prvobitno složila većina američke javnosti, ali od prvog Galupovog istraživanja 1966, većina ispitanika  ne slaže se sa ovim nalazima.

Ovaj atentat je i danas predmet širokih spekulacija i doveo je do brojnih teorija zavere, mada nijedna od njih nije dokazana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet