Fokus

Turski sud oslobodio novinara, prvu osobu koja je pritvorena na osnovu novog zakona o dezinformacijama

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2022

-

20:22

Turski sud oslobodio novinara, prvu osobu koja je pritvorena na osnovu novog zakona o dezinformacijama
Turski sud oslobodio novinara, prvu osobu koja je pritvorena na osnovu novog zakona o dezinformacijama - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Turski sud doneo je odluku da se novinar Sinan Ajgul, prva osoba pritvorena na osnovu novog zakona o dezinformacijama, pusti na slobodu. 

Ajgul, novinar iz turske provincije Bitlis sa pretežno kurdskom populacijom, objavio je prošle nedelje na Tviteru da je četrnaestogodišnja devojčica seksualno zlostavljana, u čemu su navodno učestvovali i turski policajci i vojnici, prenosi Rojters. 

Ajgul je kasnije obrisao tvitove i izvinio se što je objavio ove neproverene informacije, ali turska policija ga je ipak uhapsila. Pušten je na slobodu posle 10 dana pritvora.

"Nadam se da nijedan od mojih kolega novinara neće naći u ovakvoj situaciji," izjavio je Ajgul odmah nakon izlaska iz pritvora.

Novi zakon o dezinformacijama, koji je izglasan u turskom parlamentu pre dva meseca, predvidja maksimalnu kaznu od tri godine zatvora zbog "širenja lažnih i iskrivljenih činjenica".

Vlada tvrdi da je ovaj zakon donet da bi se javnost zaštitila od lažnih informacija, ali kritičari smatraju da ga je lako moguće zloupotrebiti protiv opozicije i političkih neistomišljenika, dodaje Rojters.

Komentari (0)

Svet