Fokus

Savet bezbednosti UN osudio zabrane talibanskih vlasti za žene u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2022

-

22:52

Savet bezbednosti UN osudio zabrane talibanskih vlasti za žene u Avganistanu
Savet bezbednosti UN osudio zabrane talibanskih vlasti za žene u Avganistanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti UN pozvao je danas na sednici u Njujorku na puno, ravnopravno i sadržajno učešće žena i devojaka u društvu u Avganistanu, osuđujući zabrane talibanskih vlasti ženama da studiraju i rade u humanitarnim organizacijama.

U izjavi donetoj konsenzusom SB je istakao da zabrana ženama i devojkama da pohađaju srednje škole i univerzitete u Avganistanu predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Savet bezbednosti je ukazao da bi zabrana ženama da rade u humanitarnim organizacijama mogla imati značajan neposredan negativan uticaj na humanitarne operacije u Avganistanu, uključujući aktivnosti UN.

Savet bezbednosti je izrazio duboku zabrinutost zbog toga što humanitarne organizacije neće moći da pružaju pomoć ljudima u Avganistanu kojima je ona potrebna, a što je suprotno obećanjima koje su talibani dali pre nego što su došli na vlast i što je suprotno očekivanjima međunarodne zajednice, preneo je Rojters.

SB je takođe izrazio punu podršku političkoj misiji UN u Avganistanu, poznatoj kao UNAMA.

Četiri glavne međunarodne humanitarne organizacije saopštile su u nedelju da obustavljaju rad, jer ne mogu da vode svoje programe bez ženskog osoblja. 

Šef UN za pomoć Martin Grifits rekao je pred SB prošle sedmice da 97 odsto Avganistanaca živi u siromaštvu, da je za dve trećine stanovništva neophodna međunarodna  pomoć da bi preživeli, a da se 20 miliona ljudi suočava sa akutnom glađu, dok zabrana pohađanja škola pogađa 1,1 milion tinejdžerki.  

Islamistički talibani preuzeli su vlast u avgustu prošle godine tvrdeći da se njihova politika promenila u odnosu na vreme pre dve decenije kad su poslednji put bili na vlasti i kad su zabranili devojčicama da pohađaju škole. 

Administracija predvođena talibanima nije međunarodno priznata, podseća britanska agencija.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet