Fokus

Provalio u školu, pa postao heroj Bafala: Spasao živote sugrađana od smrzavanja

Komentari

Autor: BBC

30/12/2022

-

21:26

Provalio u školu, pa postao heroj Bafala: Spasao živote sugrađana od smrzavanja
Provalio u školu, pa postao heroj Bafala: Spasao živote sugrađana od smrzavanja - Copyright Cheektowaga Police Department

veličina teksta

Aa Aa

Čovek koji je ostao zaglavljen u svom vozilu tokom smrtonosne snežne mećave u Bafalu prošle nedelje slavljen je kao heroj jer je spasao više od deset života. Nakon što je provalio u obližnju školu u njujorškom okrugu Iri kako bi se sklonio, Džej Viti (27) se vratio na ulicu u sred oluje tražeći druge.

Na kraju je pomogao da se 24 osobe koje su takođe ostale zaglavljene u smetovima na putu, sklone sa ulica i nekako dođu do škole u koju je Viti provalio. 

"To je bio jedini put u mom životu kada sam pomislio da ću sigurno umreti" , rekao je Viti u intervjuu na lokalnom radiju, preneo je BBC.

Policija koja je na nadzornim kamerama videla kako Viti provaljuje u školu, ocenila je da je njegov gest herojski, i na Tviteru mu se zahvalila na pomoći.

Šta se u stvari dogodilo?

U petak, 23. decembra, Viti je ostao zarobljen u svom kamionu sa još jednom osobom za koju je rekao da je sklonio sa ulice. 

"Sneg se nagomilao uz moj kamion. Vidite kako se ljudi smrzavaju u svojim kolima, bilo je to vrlo zastrašujuće", rekao je Viti.  

Očajan, krenuo je u obližnji kvart po pomoć i pokucao na vrata nekoliko kuća, ali je svaki put bio odbijen. 

Bio je primoran da se vrati u svoj kamion gde je, kasnije te večeri, jedna starija žena takođe "uplašena za svoj život i smrzavala se" pokucala na vrata i zamolila ga da uđe. Smenjivali su se tokom noći, paleći i gaseći motor vozila sve dok nije nestalo benzina.

 Pozvao je policiju koja mu je rekla da ne može da mu pomogne jer ne mogu da stignu do njega.

 

 

Tada je ugledao školu, razbio prozor u učionici i ušao u kafeteriju po hranu i vodu. Ubrzo je ponovo bio na surovoj hladnoći u nadi da će spasiti još ljudi., koje dovlačio u školu.

"Hodao sam dok nisam zaplakao. Hodao sam sve dok više nisam mogao da zakoračim", rekao je.

Grupa je ostala u školi dok se nevreme nije smirilo tek sledećeg dana. Viti je rekao da se oseća zahvalno i pomalo posramljeno. Ali i pomalo krivo.

Iza sebe je ostavio poruku policiji: "Strašno mi je žao što sam provalio u školu," napisao je. "Morao sam to da uradim da bih sve spasio."

Inače, u okrugu Bafala koji je bio najviše pogođen nezapamćenom snežnom olujom, poginulo je najmanje 39 ljudi.

 

Komentari (0)

Svet