Fokus

Ekvador, Japan, Malta, Mozambik i Švajcarska nove privremene članice SB UN

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2023

-

21:47

Ekvador, Japan, Malta, Mozambik i Švajcarska nove privremene članice SB UN
Ekvador, Japan, Malta, Mozambik i Švajcarska nove privremene članice SB UN - Copyright Tanjug AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

 Ekvador, Japan, Malta, Mozambik i Švajcarska danas su zvanično pozdravljene kao nove privremene članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ove zemlje su bez ijednog glasa protiv izabrane da u naredne dve godine budu privremene članice SB UN, prenosi AP.

U tradiciji koju je 2018. godine započeo Kazahstan, ambasadori ovih pet zemalja su danas postavili ispred sala SB svoje nacionalne zastave pored zastava drugih država članica.

Ambasador Mozambika pri UN Pedro Afonso Komisario nazvao je ovaj čin "istorijskim", a švajcarska ambasadorka Paskal Berisvil rekla je da oseća "duboku poniznost i odgovornost" zbog prvog učešća svoje zemlje u najmoćnijem telu Ujedinjenih nacija.

Malta se pridružila SB po drugi put, Ekvador četvrti, a Japan rekordni dvanaesti put.

Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD su stalne članice SB UN sa pravom veta, a 10 izabranih članica biraju se periodično, svake godine u Generalnoj skupštini UN koju čine predstavnici 193 zemlje i svake godine glasaju za pet drzzava koje che u perioodu od dve godine biti izabrane cclanice SB UN.

Za mnoge zemlje osvajanje mesta u SB smatra se diplomatskim dostignućem koje može da podigne globalni imidž nacije i malim zemljama omogući veću svetsku vidljivost nego što bi inače imale u aktuelnim glavnim pitanjima mira i bezbednosti u svetu.

Zemlje često godinama vode kampanju za ulazak u SB UN, a čak 60-ak država nikada nisu dobile priliku da postanu privremene članice SB UN.

Pet novih članica zameniće Indiju, Irsku, Keniju, Meksiko i Norvešku, kojima je mandat istekao 31. decembra.

Ostale izabrane članice SB UN koje su izabrane prošle godine su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet