Fokus

Kina kritikuje "neprihvatljiva" ograničenja putovanja u vezi sa kovidom, preti kontramerama

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

03/01/2023

-

23:04

Kina kritikuje "neprihvatljiva" ograničenja putovanja u vezi sa kovidom, preti kontramerama
Tanjug/AP/Mark Schiefelbein - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kina veruje da u svim zemljama mere odgovora na koronavirusa moraju da budu naučno zasnovane i proporcionalne, bez uticaja na putovanja ljudi i saradnju, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning i nagovestio da bi Peking, na mere koje za putnike iz Kine predviđaju neke zapadne zemlje, mogao da odgovori recipročno.

Mao Ning je na brifingu rekao da je Kina od izbijanja epidemije aktivno učestvovala u međunarodnoj saradnji protiv korone i radila sa međunarodnom zajednicom kako bi se suočila sa izazovima pandemije, javila je kineska agencija Hsinhua.

Zapadne agencije javljaju da se Kina danas usprotivila novim zahtevima za testiranje na kovid 19 za kineske putnike koje su postavile brojne zemlje, rekavši da mere "nemaju naučnu osnovu".

profimedia

 

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je novinarima na brifingu da bi Kina mogla da uvede "kontramere zasnovane na principu reciprociteta". Kina je zabeležila porast zaraze koronavirusa, dok joj druge vlade u svetu zameraju što nije bila transparentna u vezi sa svojim podacima o infekcijama.

Većina zemalja EU podržava testiranje na kovid putnika iz Kine

Naime, većina zemalja EU zalaže se za uvođenje testiranja na kovid-19 pre polaska putnika iz Kine ka EU, saopšteno je danas iz Evropske komisije. Nakon današnjeg sastanka Komiteta za zdravstvenu bezbednost, savetodavnog tela EU koje čine zdravstveni stručnjaci iz 27 zemalja Unije, ispoljen je zajednički pristup EU ovom pitanju, preneo je Rojters.

"Ogromna većina zemalja je za testiranje putnika pre nego što krenu na put", rekao je portparol EK.

profimedia

 

Komisija je danas pripremila nacrt predloga novih mera, koji uključuju i preporuku za nošenje maski na letovima iz Kine, analiziranje otpadnih voda iz aviona koji dolaze iz Kine, genomski nadzor na aerodromima i povećan stepen budnosti na ulasku u EU.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je prošle nedelje da za sada ne preporučuje mere za putnike iz Kine jer varijante virusa koje kruže u Kini već postoje u Evropskoj uniji u kojoj je relativno veliki broj građana vakcinisan ili je preležao koronavirus.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet