Fokus

Rusija će verovatno glasati za produženje mera pomoći UN Siriji na još šest meseci

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

23:33

Rusija će verovatno glasati za produženje mera pomoći UN Siriji na još šest meseci
Susret američke i ruske patrole u Siriji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija će najverovatnije glasati za produženje operacije isporuka humanitarne pomoći iz Turske za oko četiri miliona ljudi u severozapadnoj Siriji na još šest meseci, prenosi Rojters pozivajući se na izvore u UN.

Savet bezbednosti UN bi trebalo da glasa o produženju mera pomoći u ponedeljak, dan pre nego što istekne trenutni period u kojem su mere aktivne.

Kako navodi Rojters, za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova ''za'', i da stalne članice SB UN - Rusija, Kina, Britanija, Francuska li SAD ne ulože veto.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski ranije je izjavio da će Moskva doneti odluku o glasanju nakon konsultacija sa Sirijom.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je saopštio da je pristup pomoći iz Turske ''put spasa za milione ljudi'' i da je obnavljanje odobrenja ''moralni i humanitarni imperativ''.

Kako prenosi Rojters, najviši zvaničnici UN izjavili su u ponedeljak da bi prekid pomoći bio ''katastrofalan'' za one koji se na nju oslanjaju i dodali da su ''većina njih žene i deca kojima je pomoć potrebna da bi preživeli tokom zime i usred ozbiljne epidemije kolere''.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet