Fokus

Iranske vlasti zatvorile francuski institut zbog karikatura u listu Šarli Ebdo

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

23:58

Iranske vlasti zatvorile francuski institut zbog karikatura u listu Šarli Ebdo
Iranske vlasti zatvorile francuski institut zbog karikatura u listu Šarli Ebdo - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Iranske vlasti zatvorile su francuski institut u Teheranu zbog toga što je francuski satirični časopis Šarli Ebdo objavio karikature vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, saopštilo je danas iransko ministarstvo spoljnih poslova.

Iranske vlasti osudile su karikature kao "uvredu za simbole suvereniteta i nacionalnih vrednosti", prenose agencije. Teheran je juče upozorio da će biti posledica zbog toga i ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor francuskog ambasadora.

List Šarli Ebdo često ismeva iranske političare i iranske vlasti su ga stavile na spisak sankcionisanih.  Časopis je objavio niz karikatura za svoj međunarodni konkurs.

"U Francuskoj postoji sloboda medija, za razliku od onoga što se događa u Iranu", rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona povodom kritika iz Teherana, dodajući da bogohuljenje u francuskom zakonu ne postoji.

Ministarstvo je objavilo da još nije službeno obavešteno o zatvaranju instituta, ocenivši da bi to bilo žalosno.

Odnosi između Irana i evropskih zemalja pogoršani su otkako su sredinom septembra u Iranu izbili masovni protesti zbog smrti Iranke kurdskog porekla Mahse Amini u policijskom pritvoru gde je dospela jer nije bila "propisno odevena".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet