Fokus

Krvavo hapšenje El Čapovog sina: Teške borbe na ulicama Meksika, oborena dva helikoptera, pogođena čak i dva aviona

Komentari

Autor: SkyNews, CNN/T.T.

06/01/2023

-

19:44

Krvavo hapšenje El Čapovog sina: Teške borbe na ulicama Meksika, oborena dva helikoptera, pogođena čak i dva aviona
Krvavo hapšenje El Čapovog sina: Teške borbe na ulicama Meksika, oborena dva helikoptera, pogođena čak i dva aviona - Copyright CEPROPIE vía Archivo de AP

veličina teksta

Aa Aa

U glavnom gradu meksičke države Sinaloa došlo je do pravog rata nakon što su snage bezbednosti uhapsile jednog od sinova Hoakina "El Čapa" Guzmana kojeg SAD traže zbog trgovine drogom. U vatrenom obračunu u gradu Kulijakanu na severu Meksika ubijeno je 10 vojnika i 19 osumnjičenih članova narko kartela Sinaloa, izjavio je danas ministar odbrane Luis Kresencio Sandoval.

Sandoval je rekao da su naoružani pripadnici narko kartela napali vojnike, na šta je vojska odgovorila pozivanjem helikoptera "blekhavk" da napadnu konvoj od 25 vozila kartela. Pripadnici kartela su zatim, kako je naveo, oborili dva helikoptera, a onda napali vojne i civilne avione na međunarodnom aerodromu u Kulijakanu i pucali na aerodromske zgrade.

On je saopštio je da su pripadnici vojske i Nacionalne garde uhapsili tridesetdvogodišnjeg Ovidija Guzmana u specijalnoj operaciji pre zore u gradu Kulijakanu vojnim helikopterom prebacile direktno u Meksiko Siti.

Veliki broj ulica u Kulijakanu još je blokiran zapaljenim automobilima, preneo je AP. Lokalna vlast u Kulijakanu upozorila je stanovnike da ne izlaze iz kuća zbog pogoršane bezbednosti u gradu. U gradu su zatvorene škole, lokalna uprava i mnoga privatna preduzeća.

Aktivista za ljudska prava u Kulijakanu Oskar Loza opisao je situaciju u gradu kao napetu, navodeći da su pojedine prodavnice opljačkane.

Pokušaj hapšenja Ovidija Guzmana pre tri godine rezultirao je poniženjem za vladu jer je predsednik države Endru Manuel Lopez Obrador naredio vojsci da ga oslobode nakon što su naoružani napadači izvršili artiljerijske udare na grad.

Ovoga puta, snage bezbednosti bile su bolje pripremljene na odgovor kartela, pa su na vreme upozorili građane da ostanu u kućama, obustavili aktivnosti lokalne vlade i zatvorili škole. Meksička vojska je zatvorila i aerodrom u Kulijakanu zbog pucnjave.

AP Photo/Martin Urista

 

Štaviše, meksička avio-kompanija Aeroméxico saopštila je da je jedan od aviona pogođen iz vatrenog oružja uoči poletanja za Meksiko Siti, kao i da niko nije povređen. Lokalni guverner je izjavio da je još jedan avion pogođen, kao i da je otkazano preko 100 letova sa tri aerodroma u državi Sinaloa.

Na snimcima putnika koji su osvanuli na mrežama, vide se putnici na podu aviona dok se u pozadini čuje pucnjava.

David Telez, putnik koji je snimio viralni video iz kabine, putovao je sa svojom ženom i troje dece  za Meksiko Siti nakon posete tazbini. Telez, čija se ćerka može čuti kako plače na video snimku za SkyNews kaže:

"Dok smo se spremali za poletanje, video sam kako sleću vojni avioni i onda se doslovno pet sekundi pred poletanje začula pucnjava i svi su legli za zemlju, a pilot je vratio avion na terminal. Potom smo saznali da je avion pogođen. Plašimo se da napustimo aerodrom jer je grad u plamenu i mnogi putevi su blokirani, pa planiramo da prespavamo ovde"

AP Photo/Fernando Llano

 

I drugi snimci sa društvenih mreža svedoče teškim borbama širom grada koje su došle kao odgovofr na hapšenje Guzmana.

Ovidijevo hapšenje dolazi uoči samita severnoameričkih lidera u Meksiko Sitiju sledeće nedelje, a na kojem se oečkuje da će američki predsednik Džo Bajden razgovara sa Lopezom Obradorom o trgovini drogom.

"Ovo je značajan udarac za kartel Sinaloa i velika pobeda za vladavinu prava", rekao je Majk Vigil, bivši šef međunarodnih operacija DEA, prenosi SkyNews.

"To, međutim, neće sprečiti protok droge u SAD. Nadamo se da će ga Meksiko izručiti SAD"

AP Photo/Martin Urista

 

Stejt department je naveo da su istražni organi ustanovili da su Guzman i njegov brat Hoakin Guzman Lopez "nasledili veliki deo prihoda od narkotika" nakon smrti trećegt brata Edgara Guzmana Lopeza.

Potom su počeli da ulažu velike količine novca u kupovinu marihuane u Meksiku i kokaina u Kolumbiji. Takođe su kupovali velike količine efedrina iz Argentine i organizovali šverc proizvoda u Meksiko, jer su počeli da eksperimentišu sa proizvodnjom metamfetamina", saopštio je Stejt department.

Braća su navodno nadgledala oko 11 laboratija za metamfetamin u državi Sinaloa, za koje se procenjuje da proizvode od 1.300 do 2.200 kilograma droge mesečno, dodaje se u saopštenju koje prenosi CNN.

Šest meseci nadzora

Sekretar odbrane Sandoval je rekao da je Ovidijevo hapšenje rezultat šestomesečnog izviđanja i nadzora teritorije kartela. On je rekao da su pripadnici Nacionalne garde uočili terence i odmah kooridinisali sa vojskom da se uspostavi perimetar oko sumnjivih vozila, nakon čega su naredili putnicima da izađu napolje kako bi ih pretresli.

AP Photo/Fernando Llano

 

Iako su bile pod vatrom, snage bezbednosti su uspele da preuzmu kontrolu nad situacijom i identifikuju Ovidija među prisutnima koji su posedovali vatreno oružje, dodao je Sandoval.

Članovi kartela postavili su 19 blokada na putevima koje pokrivaju sve tačke pristupa gradu Kulijakanu, uključujući i sam aerodrom i izvan lokalne vojne baze.

Vođa "malih Čaposa"

Sandoval je rekao da je Ovidio bio vođa frakcije kartela Sinaloa koju je nazvao "los menores" ili "juniori" koji su takođe poznati kao "los Chapitos" odnosno "mali Čaposi".

Drugi "mali Čapo" su njegova dva brata Ivan Arčivaldo Guzman i Hesus Alfredo Guzman za koje se veruje da su vodili operacije sa Ismaelom "El Majom" Zambadom.

AP Photo/Fernando Llano

 

Vigil kaže da su Čapovi sinovi preuzeli veću kontrolu nad kartelom jer je Zambada bio lošeg zdravstvenog stanja i izolovan u planinama.

"Čapitosi znaju da će se kartel raspasti ako El Majo umre i oni ne preuzmu kontrolu. Biće jako važno da SAD brzo zatraže Ovidijevo izručenje i da Meksiko to učini", rekao je on.

SAD nudile nagradu od pet miliona dolara

Federalna optužnica podignuta 2018. godine u Vašingtonu, tereti Ovidija za distribuciju kokaina, metamfetamina i kanabisa u SAD.

SAD su čak nudile i nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ili osude Ovidija, koji je postao kljupčna figura u kartelu od hapšenja njegovog oca.

Nejasno je da li će Ovidio biti izručen SAD kao i njegov otac, koji služi doživotnu kaznu u zatvoru Supermaks u Koloradu.

Komentari (0)

Svet