Fokus

Mekarti konačno izabran posle 15 rundi glasanja: Položio zakletvu i preuzeo predsedavanje Predstavničkim domom

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2023

-

10:34

Mekarti konačno izabran posle 15 rundi glasanja: Položio zakletvu i preuzeo predsedavanje Predstavničkim domom
Tanjug/AP/Andrew Harnik - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Republikanac Kevin Makarti izabran je sa 216 glasova za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa nakon višednevnih pregovora i 15 rundi glasanja, što je omogućilo početak rada donjeg doma američkog Kongresa.

U svom prvom govoru kao predsedavajući Predstavničkog doma, izabrani predsednik Kevin Makarti poručio je da novi Predstavnički dom želi da SAD pobede u ekonomskoj utakmici sa Kinom.

"Pozabavićemo se američkim dugoročnim izazovima - državnim dugovanjima i usponom kineske komunističke partije. Oformićemo dvopartijski odbor za Kinu koji će istražiti kako da vratimo stotine hiljada radnih mesta koja su se prelila u Kinu, a onda ćemo pobediti u ovom ekonomskom takmičenju", poručio je Makarti.

Republikanci su ranije pristali da nominuju Makartija, ali je put do funkcije predsedavajućeg bio neizvestan i dugotrajan jer je grupa konzervativnih republikanaca odbijala da glasa za njega, prenosi CNN.

Demokrate su glasale za svog kandidata, lidera manjine Hakima Džefrisa, koji je osvojio 212 glasova.

Republikanci imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu od 222 poslanika, dok demokrate imaju 213.

Haotični proces izbora predsedavajućeg, koji je počeo u utorak u podne, bio je najduži poslednje 164 godine. Tokom prethodnog 14. kruga glasanja, u petak kasno uveče, Mekarti je dobio samo jedan glas manje od broja potrebnog za pobedu, ali je mala grupa ekstremno desnih republikanaca i dalje odbijala da ga podrži uprkos tome što im je republikanski lider obećao niz ustupaka.

Predstavnički dom nije mogao da počne sa radom bez predsedavajućeg, niti su zastupnici mogli da polože zakletvu.

"Postići ćemo napredak. Šokiraćamo vas. Videćete kako za mene glasaju neki koji su bili protiv", rekao je Mekarti u petak, po dolasku u zgradu Kongresa, prenosi Glas Amerike.

Neki republikanci su u petak napustili salu, nakon što je jedan od najžešćih Mekartijevih protivnika kritikovao lidera republikanske većine.

"Ne možemo Mekartiju da poverimo vlast", rekao je ultrakonzervativni republikanski kongresmen sa Floride Met Gaec, dok su njegove kolege napuštale salu u znak protesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet