Fokus

Saga o Mekartiju u Predstavničkom domu Kongresa SAD se nastavlja: Ništa od izbora ni u petom krugu

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

23:48

Saga o Mekartiju u Predstavničkom domu Kongresa SAD se nastavlja: Ništa od izbora ni u petom krugu
Kevin Makarti - Copyright Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Republikanska većina u novom sastavu Predstavničkog doma američkog Kongresa i dalje ne uspeva da izabere predsedavajućeg tog tela, dan nakon što je 20 ultra-konzervativaca sprečilo izbor kongresmena Kevina Mekartija u tri odvojena glasanja, tvrdeći da nije dovoljno posvećen konzervativnim ciljevima, javlja Glas Amerike (VOA).

Ni u četvrtom krugu, Mekarti nije osvojio potrebnih 218 glasova, a situacija je bila ista i u petom krugu.

Nova sednica je počela u podne po lokalnom vremenu, a jedan od Mekartijevih saveznika ga je brzo ponovo nominovao.

"Naravno, sve ovo deluje haotično", izjavio je kongresmen Majk Galager iz Viskonsina, uz ocenu da je to "priroda demokratije".

Mekartijevi protivnici u sredu su predložili kongresmena sa Floride Bajrona Donaldsa, za koga je glasalo 20 republikanaca. Donalds je ponovo predložen i u petom krugu glasanja.

Demokrate su ponovo za predsedavajućeg predložile svog lidera u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa i jednoglasno glasale za njega - sa 212 glasova.

Prvi put u sto godina se se desilo da predsedavajući Predstavničkog doma nije izabran u prvom krugu glasanja, nakon što su tri u utorak održana tri kruga glasanja, a danas još dva.

Za izbor Makkartija lobirao je i bivši predsednik Donald Tramp.

Donedavni šef države, koji je već objavio da se kandiduje za predsednika na izborima 2024, nedeljama izražava podršku Mekartiju, koji je u Predstavničkom domu proveo proteklih 16 godina i bio lider republikanske manjine u prethodnom sastavu Kongresa, navodi VOA. (Kraj) vip

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet