Fokus

Republikanci podeljeni zbog Mekartija: Ni Trampov apel ne pomaže, Predstavnički dom u blokadi prvi put u 100 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Teodora Kostić

06/01/2023

-

21:03

Republikanci podeljeni zbog Mekartija: Ni Trampov apel ne pomaže, Predstavnički dom u blokadi prvi put u 100 godina
Republikanci podeljeni zbog Mekartija: Ni Trampov apel ne pomaže, Predstavnički dom u blokadi prvi put u 100 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pobeda republikanaca u trci za Predstavnički dom Kongresa na međuizborima predstavljena je kao veliki udarac demokratama. Dok Senat ostaje u rukama demokrata, republikanci su najavili da u Predstavničkom domu žele da se suprotstave agendi predsednika Džoa Bajdena nakon dve godine dominacije Demokratske stranke na vlast u Vašingtonu.

Međutim, niko nije ni slutio koliko će Republikanskoj stranci biti teško da tu pobedu iskoristi, kao i da će izbor predsedavajućeg biti toliko komplikovan.

Tesnom pobedom sa osvojenih 222 svojih predstavnika, republikancima je pripala većina, ali im to nije obezbedilo jedinistvo u tom telu. Za izbor predsedavajućeg Predstavničkog doma je potrebno više od polovine glasova, a to je 218 kad su svi članovi prisutni.

Taj broj već tri dana i posle 11 krugova glasanja dana nije uspeo da dostigne Kevin Mekarti, koji se suočava sa protivljenjem malog, ali presudnog broja republikanaca, koji čine "tvrdu" struju stranke.

Najduži izbor za predsedavajućeg Predstavničkog doma bio je 1855. godine i trajao je dva meseca, sa čak 133 kruga glasanja.

Zašto je došlo do nejedinstva među republikancima

Podeljeni republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa nisu uspeli u 11 krugova glasanja da izaberu predsednika, prvi put u 100 godina. Kako navodi agencija Asošijejted pres, to je istorijski poraz bez jasnog izlaza.

Slično kao i prethodnih dana, protiv Mekartija je u sva tri kruga glasalo 20 republikanaca koji čine manje od 10 odsto ukupnog broja članova te stranke u Predstavničkom domu. Jedna predstavnica je glasala kao "prisutna", što ne ulazi u konačan zbir glasova.

profimedia

Mekarti podelio članove u Predstavničkom domu Kongresa

Inače, glasovi 20 republikanaca otišli su Bajronu Donaldsu, Kevinu Hernu i bivšem predsedniku Donaldu Trampu.

Kalifornijski republikanac se suočava sa žestokim protivnicima u sopstvenim redovima. Uprkos pokušajima da ih pridobije, čak i uz podršku bivšeg predsednika Donalda Trampa, Makarti nije uspeo.

"Završite posao, zgrabite pobedu. Republikanci, nemojte da pretvarate veliki trijumf u ogroman i ponižavajući poraz", naveo je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Društvena istina".

Nova generacija republikanaca naklonjenih Trampu predvodi opoziciju Mekartiju, inspirisana je sloganom bivšeg predsednika "Učinimo Ameriku ponovo velikom" (MAGA). Oni ne misle da je Mekarti dovoljno konzervativan ili čvrst da se bori protiv demokrata.

Novinar Denis Kolundžija za Euronews Srbija kaže da je ovoj grupi sporan sam Mekarti, a sebe čak nazivaju "Nikad Keri", što asocira na pokret "Nikad Tramp".

"Oni zapravo ne žele njega na mestu predsedavajućeg Predstavničkog doma, ali u ostatku te grupe koja broji, kako vidimo po glasanju - 20 članova, mislim da postoji spremnost da on bude izabran, ali ne pre nego što pristane na njihove zahteve koji su, ne samo za Kevina Mekartija, nego i za umerene republikance lično sporni", ocenjuje Kolundžija.

Zahtevi koje pobunjeni republikanci imaju za Mekartija su da svaki član Predstavničkog doma dobije pravo da pokrene postupak opoziva predsedavajućeg.

"I to Mekarti tumači kao da je u nekoj ulozi večitog taoca te grupe. Dakle svaki put kada ne bi izašao njima u susret zbog bilo kog pitanja, neko od njih bi mogao da pokrene to pitanje. To se desilo 2015. godine, kada je Džon Bejner na taj način smenjen od članova Predstavničkog doma iz Republikanske stranke. Ta opcija je vrlo moguća i Kevin Mekarti zna da će to učiniti ta grupa koja ga očito ne podnosi, tvrdeći da on nije dovoljno konzervativan, da je oportunista, da ne deli njihove vrednosti i ciljeve i da nije veliki pristalica Donalda Trampa, poput njih", navodi on.

Ko je bi mogao biti suparnik Mekartiju?

Kandidat koji bi mogao da se suprotstavi Mekartiju tek treba da se pojavi. Iz redova njegove stranke već se na izborima borio protiv Endija Bigsa iz Arizone. Njega je Mekarti pobedio u novembarskom takmičenju za nominacije sa 188-31. To govori da on nema preveliku podršku u stranci.

Drugi kandidat mogao bi biti Stiv Skalis iz Luizijane, konzervativniji od Mekartija, a kojeg neki doživljavaju kao heroja jer je preživeo brutalnu masovnu pucnjavu tokom bejzbol utakmice u Kongresu 2017. godine.

Na pitanje koga bi republikanci mogli da izaberu umesto Mekartija, Kolundžija kaže da pobunjena grupa to neće da otkrije, ali već je četvrti dan glasanja a da izbora nema. Mekarti je na njihove uslove pristao, da se "običnim članovima" da mogućnost pokretanja brojnih inicijativa, ali opet nije izabran.

"On je na sve to pristao, ali i dalje odbijaju da glasaju za njega. Videćemo šta dan donosi, ako ga danas ne izaberu onda će biti 12. pokušaj, a poslednji put je pre 200 godina predsedavajući bio izabran iz 12. puta", navodi Kolundžija.

Mekarti je obećao da će se boriti do kraja, prolazeći kroz više rundi mukotrpnog glasanja, što je prizor koji u Kongresu nije viđen od spornog izbora predsedavajućeg 1923. godine.

Euronews

Kako bi demokrate mogle da pomognu Mekartiju

Predstavnici Demokratske partije za sada ne učestvuju u ovoj podeli u Predstavničkom domu, već ujedinjeno glasaju neobazirući se na raskol u suparničkoj stranci.

Oni za sada glasaju za svog kandidata Hakima Džefisa koji je lider manjine u ovom telu. Jedini slučaj neke vrste saradnje demokrata i republikanaca desila se prvog dana glasanja, upozorava Kolundžija.

"Bila je situacija prvog dana kada su pregovarali do sada ljuti neprijatelji, odnosno te republikance je zanimalo da li će mu (Mekartiju) demokrate omogućiti pobedu", navodi Kolundžija.

Način kako bi demokrate mogle da pomognu Mekartiju da dođe na mesto predsedavajućeg je taj da glasaju da su prisutni, ali da svoj glas ne daju svom predstavniku Džefisu.

Potreban broj glasova za Mekartija je 218, jer je jedno mesto upražnjeno zbog smrti jednog od izabranih predstavnika.

"Ako bi jedan broj demokrata glasao samo da su prisutni, ta potrebna većina se smanjuje i njemu može da omogući pobedu. Međutim, demokrate za sada rekle - to je vaša borba i izborite se sami", rekao je on.

Problem s rokovima za izbor može biti 13. januar do kada bi bilo dobro da se formiraju radna tela, što znači da ostaje sedam dana da se republikanci dogovore. Ako do toga ne dođe, Kolundžija smatra da bi demokrate mogle da se umešaju u izbor.

"Moguće da će demokrate u tom slučaju, ako prođe još bezbroj krugova, jer ovo stvarno liči kao "Dan mrmota", kad se to konačno završi možda će zbog toga pristati. Ali do sada oni šalju signale da ih ta pozicija ne interesuje i da to republikaci moraju sami da reše", rekao je on.

Predsedavajući Predstavničkog doma u SAD je treća funkcija po važnosti, a izabrani na to mesto je drugi u redu da preuzme funkciju predsednika SAD u slučaju mu se nešto desi.

Do tog izbora, blokada ne samo da sprečava polaganje zakletve članova Predstavničkog doma, već i realizaciju prioriteta koje su republikanci najavili, kao što su istrage o Bajdenovoj administraciji.

Izostanak dogovora o izboru lidera pokreće pitanja o tome kako će biti postignut sporazum o ključnim pitanjima kasnije ove godine, kao što su finansiranje vlade i podizanje limita do kojeg zemlja može da se zadužuje.

 

Komentari (0)

Svet