Fokus

Neredi u Brazilu: Bolsonarove pristalice upale u Kongres i druge državne institucije

Komentari

Autor: BBC, CNN, Tanjug

08/01/2023

-

20:38

Neredi u Brazilu: Bolsonarove pristalice upale u Kongres i druge državne institucije
Neredi u Brazilu: Bolsonarove pristalice upale u Kongres i druge državne institucije - Copyright Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti koji podržavaju  bivšeg predsednika Brazila Žaira Bolsonara danas su upali u Nacionalni kongres, Palatu Planalto i Federalni vrhovni sud (STF), sedište zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, u nasilnom protestu u glavnom gradu Brazila. Policija je, kako je preneo BBC ispalila suzavac ne bi li ih rasterala.

U TV obraćanju predsednik Lula da Silva je upozorio da će svi izgrednici biti kažnjeni i naredio nacionalnoj gardi da uspostavi red u Braziliji. Naredio je zatvaranje centra Brazilije - uključujući i glavnu aveniju u kojoj se nalaze administrativne i vladine zgrade - na 24 sata. Istovremeno, od Evropske unije latinoameričkih država stiže podrška vlastima Brazila i osuda postupaka nasilnih demonstranata. 

Dopisnik Gardijana iz Latinske Amerike javlja da je zbog upada u Senat uhapšeno najmane 30 osoba.

Upad je počeo nakon što su radikalne pristalice brazilske ekstremne desnice, bivšeg predsednika Žaira Bolsonara, poraženog na izborima prošlog oktobra, pozvale na protest Esplanadi dos Ministerios, u Braziliji.

 

Uprkos činjenici da je vojna policija u Braziliji postavila zaštitne barijere, „bolsonaristi“ su napredovali i probili policijsku opsadu. Društvenim mrežama šire se njihove fotografije unutar zelene sale Kongresa, unutar i izvan Palate Planalto i Federalnog vrhovnog suda (STF).

Tanjug/AP/Eraldo Peres

 

Britanska mreža navodi da su, prema fotografijama sa društvenih mreža, nekoliko hiljada ljudi, od kojih su mnogi obučeni u žute i zelene boje, išli ka zgradi Kongresa u glavnom gradu Brazila.

 

Pretpostavlja se da su pristalice probile blokadu koju su postavile bezbednosne snage i upale u zgrade Vlade, dodaje Skaj njuz.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

 

Demonstranti su upali na parking kancelarije predsednika države, javlja Si-En-En.

Prema pojedinim informacijama medija u Brazilu na protest u prestonicu Braziliju stiglo oko četiri hiljade „bolsonarista” koje su na društvenim mrežama pozvale ekstremno desničarske grupe.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

 

 

Bolsonarove pristalice pozivaju na vojnu intervenciju i ostavku Da Silve koji je pobedio svog ekstremno desničarskog rivala na izborima u oktobru.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

 

 

Mnogi prave poređenja sa napadom na američki Kapitol 6. januara 2021. od strane pristalica Donalda Trampa, Bolsonarovog saveznika.

 

 

„Ovaj apsurdni pokušaj da se njihova volja nametne silom neće prevladati“, napisao je ministar pravde Flavio Dino na svom Tviter nalogu. „Vlada Federalnog okruga je osigurala pojačanje pojačanja. A snage kojima raspolažemo su na terenu.”

 

 

Predsednik Senata Rodrigo Pačeko rekao je da je u stalnom kontaktu sa guvernerom Brazilije Ibaneisom Rošom i da je ceo policijski aparat mobilisan da kontroliše situaciju.

 

Bolsonaro, koji je doleteo u SAD uoči Luline inauguracije, još nije osudio niti komentarisao situaciju koja je u toku.

Novi predsednik Luis Injasio Lula Silva je trenutno u državi Sao Paulo na službenom putu, obratio se prejo televizije nazivajući postupak varvarizmom i upozorio da će svi umešani biti „pronađeni i kažnjeni“, preneo je BBC.

"Ono što se danas desilo u Braziliji je varvarstvo. Svi koji su učestvovali u neredima biće pronađeni i kažnjeni. Smatram da je danas došlo do sigurnosnog proboja. Izgrednike možemo nazvati fašistima, fanaticima i učinićemo sve da nađemo njihove finansijere, biće kažnjeni u skladu sa zakonom najoštrije", poručio je Lula, koji se nalazi u službenoj poseti u Sao Paulu.

On je doneo ukaz o "intervenciji federalnih snaga" u glavnom gradu Braziliji do 31. januara, preneo je Rojters.

Osude nasilja iz celog sveta

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je na tviteru dao podršku predsedniku Da Silvi.

 

 

"Zaprepašćeni smo aktima nasilja i nezakonitom okupacijom vladine četvrti Brazilije od strane nasilnih ekstremista. Puna podrška za Da Silvu, njegovoj vladi, Kongresu i Saveznom vrhovnom sudu. Brazilska demokratija će prevladati nad nasiljem i ekstremizmom", napisao je Borelj.

I francuski političari, i iz tabora predsednika Emanuela Makrona i levičarske opozicije, osudili su danas upad pristalica ekstremne desnice u Brazilu u državne institucije i izrazili podršku predsedniku te zemlje, levičaru Luisu Inasiju Luli da Silvi.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard ponudio je punu podršku svoje zemlje administraciji predsednika Lule i rekao da ona odbacuje "svaki pokušaj protiv demokratskih institucija".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je danas nerede u glavnom gradu Brazila, Braziliji.

 

 

"Osuđujemo napade na vodeće brazilske institucije. Upotreba nasilja na demokratske institucije je neprihatljiva. Pridružujemo se predsedniku Luli u apelu da se momentalno okončaju ovakve akcije", naveo je Blinken na Tviteru.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro naveo je na Tviteru da se solidariše sa Lulom i brazilskim narodom.

"Fašizam je rešio da udari. Desnica nije uspela da održi reč da neće napraviti nasilje. Predlažemo da se ojača međuamerički sistem ljudskih prava, ali smo u međuvremenu dobili parlamentarni udar, ili nasilni udar krajnje desnice", naveo je Petro u tvitu.

I predsednik Argentine Alberto Fernandez osudio je nasilje, rekavši da je u Brazilu pokušan državni udar. 

Komentari (0)

Svet