Fokus

SB UN jednoglasno izglasao nastavak pomoći delu Sirije pod kontrolom opozicije

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2023

-

20:31

SB UN jednoglasno izglasao nastavak pomoći delu Sirije pod kontrolom opozicije
SB UN jednoglasno izglasao nastavak pomoći delu Sirije pod kontrolom opozicije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti UN danas je jednoglasno odobrio produžetak isporuke humanitarne pomoći za oko četiri miliona ljudi na severozapadu Sirije u blizini Turske na još šest meseci.

Ovlašćenje Saveta bezbednosti neophodno je zato što sirijske vlasti bez toga ne pristaju na humanitarnu operaciju, kojom se dostavljala pomoć, uključujući hranu, lekove i sklonište, u oblastima Sirije pod kontrolom opozicije od 2014. godine, preneo je Rojters.

SB UN je u julu prošle godine glasao tri puta i na kraju se složio s produženjem od dva dana nakon prestanka odobrenja operacije pomoći UN.

Agencija napominje da su članovi SB UN dali neformalni pristanak za još šest meseci na tekst operacije, koji su izradile i ispregovarale Irska i Norveška pre nego što su 31. decembra završili dvogodišnji mandat u Savetu.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija opisao je kao "tešku odluku" da podrži rezoluciju i da to ne znači promenu stava Rusije.

Moskva, koja je podržala sirijskog predsednika Bašara al Asada u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine, tvrdi da pomenuta pomoć operacije narušava suverenitet Sirije.

"Rezolucija ne odražava to što sirijski narod očekuje od Saveta bezbednosti, pre svega efikasnije humanitarne akcije i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Sirije", rekao je Nebenzija.

SAD, Velika Britanija i Francuska naglasile su danas da bi bilo neophodno jednogodišnje produženje operacije kada Savet bezbednosti sledeći put bude razmatrao ovo pitanje u julu.

"Ova rezolucija predstavlja minimalni minimum", rekla američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild, dodajući da produženje od 12 meseci omogućava grupama za pomoć da efikasno "nabavljaju, angažuju i planiraju".


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet