Fokus

Ostavku republikanskog kongresmena traže njegove stranačke kolege: Izneo "više laži" o karijeri i porodičnoj istoriji

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2023

-

23:35

Ostavku republikanskog kongresmena traže njegove stranačke kolege: Izneo "više laži" o karijeri i porodičnoj istoriji
Džordž Santos - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Republikanski član Predstavničkog doma Džordž Santos trebalo bi da podnese ostavku na taj položaj nakon što je izneo "više laži" o karijeri i porodičnoj istoriji, saopštila je danas grupa republikanskih lidera iz njegovog okruga u državi Njujork.

Pre nego što je najmanje 10 vodećih republikanaca iz okruga Nasau zatražilo od Santosa da podnese ostavku, novoizabrani kongresmen je odbacio njihov poziv i novinarima rekao da će ostati na položaju, prenosi Glas Amerike (VOA).

Republikanci su zahtev za ostavku uputili na konferenciji za novinare dva dana nakon što je jedna nestranačka organizacija, u tužbi podnetoj Federalnoj izbornoj komisiji, optužila Santosa da je prekršio zakone o finansiranju predizborne kampanje.

"Iznosio je beskrajne laži. To mu je postao manir", rekao je Džozef Kairo mlađi, predsedavajući Republikanske stranke u okrugu koji se smatra istočnim predgrađem grada Njujorka.

Republikanski kongresmen Entoni Despozito, koji u Predstavničkom domu zastupa susedni okrug, bio je među zvaničnicima koji su tražili Santosovu ostavku.

"Pridružujem vam se, pridružujem se mojim kolegama u poruci da Džordž Santos ne može da služi u Predstavničkom domu i trebalo bi da podnese ostavku", rekao je Despozito.

Republikanski lideri u Predstavničkom domu, u kojem republikanci imaju tesnu većinu od 222 prema 212 mesta, nisu zatražili od Santosa da podnese ostavku, iako je predsedavajući Kevin Mekarti danas rekao novinarima da kongresmenu iz Njujorka neće biti dodeljena mesta u odborima.

Santos, koji zastupa veći deo okruga Nasau, priznao je da je lagao o svom radnom iskustvu, obrazovanju i porodici. 

U novembru je pobedio demokratu Roberta Zimermana sa razlikom od 7,5 odsto.

Međutim, njegovu pobedu su brzo zasenili medijski izveštaji da je osoba koju je predstavio biračima uglavnom fiktivna.

Između ostalog je tvrdio da ima diplome sa Njujorškog univerziteta i koledža Baruk, ali ni u jednoj od tih obrazovnih institucija ne postoje podaci da ih je pohađao, navodi VOA. 

Takođe je naveo da je radio u Goldman saksu i Siti grupi, što takođe nije bilo tačno.

Lažno je tvrdio i da je Jevrejin i da su mu baka i deda pobegli od nacista tokom Drugog svetskog rata, dodaje Glas Amerike.

Republikanci iz njegovog okruga su najavili da će Santosovo biračko telo u nekim slučajevima upućivati na kongresmena Despozita, koji je pristao da pomogne stanovnicima okruga koji Santos zastupa. 

Santosov slučaj istražuje i okružni tužilac, a demokrate su takođe zatražile istragu u Predstavničkom domu.
 

Komentari (0)

Svet