Fokus

Zvaničnik upućen u istragu navodi: Oko deset dokumenata koji su pronađeni u Bajdenovoj kancelariji su strogo poverljivi

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2023

-

08:37

Zvaničnik upućen u istragu navodi: Oko deset dokumenata koji su pronađeni u Bajdenovoj kancelariji su strogo poverljivi
Zvaničnik upućen u istragu navodi: Oko deset dokumenata koji su pronađeni u Bajdenovoj kancelariji su strogo poverljivi - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Otprilike 10 klasifikovanih dokumenata, koji su otkriveni u vašingtonskoj nevladinoj organizaciji, u kancelariji koju je ranije koristio aktuelni američki predsednik DŽozef Bajden, uključuju i strogo poverljiv materijal, prema zvaničniku organa sprovođenje zakona koji je upoznat sa istragom, prenosi CBS njuz.

Strogo poverljivo je najviši od tri osnovna stepena tajnosti: poverljivo, tajno i strogo poverljivo, a curenje strogo poverljivih informacija moglo bi da izazove "izuzetno veliku štetu", objasnio je američkoj televiziji ovaj zvaničnik.

Manje od 10 dokumenata sa oznakom poverljivo pronađeno je u rezidenciji Bajdena u Vilmingtonu, u američkoj saveznoj državi Delaver, i nijedan nije označen kao strogo poverljiv.

Prema ovom izvoru, ukupan broj pronađenih dokumenata označenih kao poverljiv je otprilike 20, na dve lokacije.

Predsednik SAD DŽozef Bajden nije znao da se poverljivi dokumenti iz njegovih potpredsedničkih dana nalaze u kancelariji njegovog bivšeg instituta u Vašingtonu ili u kući u Vilmingtonu, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Bajden nije znao šta se nalazi u tim poverljivim dokumentima, saopštila je Bela kuća, nakon što je Merik Garland, američki sekretar za pravosuđe, najavio imenovanje specijalnog tužioca za istragu postupanja Bajdena u vezi sa poverljivim državnim dokumentima.

Garland je objavio da će se istragom baviti Robert Hur nekadašnji tužilac u američkoj državi Merilend.

Prethodno je predsednik Bajden potvrdio da je u njegovom domu, u državi Delaver, pronađeno još poverljivih dokumenata.

Komentari (0)

Svet