Fokus

U Japanu zatvoreno nekoliko stotina škola zbog pretnji bombom: Policija traga za osobom koja je slala poruke

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

11:12

U Japanu zatvoreno nekoliko stotina škola zbog pretnji bombom: Policija traga za osobom koja je slala poruke
U Japanu zatvoreno nekoliko stotina škola zbog pretnji bombom: Policija traga za osobom koja je slala poruke - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Japanska policija je krenula u poteru za osobom koja je slala pretnje bombama na adresu nekoliko stotina škola, zbog čega su obrazovne ustanove morale da budu nakratko zatvorene.

Pretnje su poslate faks mašinama srednjim školama i univerzitetima ranije ove nedelje sa telefonskog broja registrovanog u Tokiju, preneo je "BBC".

U školama nije nađena nijedna eksplozivna naprava i nije bilo prijave o napadu na učenike i osoblje, saopštila je policija. Pretnje bombama su retke u Japanu, koji je poznat po niskoj stopi kriminala.

Prvi talas pretnji počeo je u ponedeljak, a u prefekturi Saitama više od 170 škola primilo je pretnju bombom, naveli su zvaničnici. Lokalni mediji u izvestili da je u jednoj poruci pisalo da je podmetnuto 330 bombi, dok je u drugoj poruci pisalo "podmetnuo sam veliku bombu".

U nekim izveštajima se navodi da se u porukama tražila odšteta od 300.000 jena (2.320 dolara) do tri miliona jena (23.200). U utorak, stigle su poruke da će đaci i profesori biti ubijeni oružjem ručne izrade, i sve su stigle sa istog broja, na adrese srednjih škola u raznim prefekturama, uključujući Osaku, kao i Saitamu i Ibaraki.

Zbog pretnji, neke škole u Japanu zatvorene su iz predostrožnosti, iako je većina danas otvorena.

Faks mašine se i dalje često koriste u Japanu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet