Fokus

Japan poslao u svemir satelit koji će nadgledati Severnu Koreju

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

19:02

Japan poslao u svemir satelit koji će nadgledati Severnu Koreju
Japan poslao u svemir satelit koji će nadgledati Severnu Koreju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japan je danas uspešno lansirao raketu u svemir na kojoj je satelit koji treba da prikuplja informacije o pokretima u vojnim objektima u Severnoj Koreji i poboljša reakciju na prirodne katastrofe, prenosi AP.

Raketa H-2A koju je lansirala kompanija "Micubiši hevi indastriz" je uspešno napustila kosmodrom Tanegašima na jugozapadu Japana, noseći satelit IGS-Radar 7 koji je glatko ušao u planiranu orbitu, saopštava ta kompanija.

Satelit može da 24 časa dnevno prikuplja snimke sa tla, čak i po nepovoljnim vremenskim uslovima, i tako upozori na eventualni raketni napad, ali i na nadolazeću prirodnu katastrofu.

"Vlada će maksimalno iskoristiti IGS-Radar 7 i druge satelite da bi uradila sve za nacionalnu bezbednost Japana i uspešno se suočavala sa krizama", izjavio je danas premijer Japana Fumio Kišida u saopštenju povodom uspešnog lansiranja satelita.

Vlada Kišide je u decembru usvojila novu strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj se oslanja i na projektile dugog dometa koji bi mogli da spovedu "protivudar", što predstavlja radikalnu promenu u odnosu na vojnu doktrinu koju je Japan usvojio posle Drugog svetskog rata.

Pomenuta doktrina je predviđala da Japan uvek poseduje isključivo oružje za samoodbranu, a Kišidina vlada ovu promenu pravda pretnjama koje mogu da stignu iz Kine i Severne Koreje.

Micubiši priprema i novu raketu H3 za probni let u februaru, a upravo ona će biti naslednica danas korišćene rakete na tečno gorivo H-2A, koja će u 2024. godini otići u zasluženu penziju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet