Fokus

Zemlja u kojoj je crni luk postao luksuz: Kilogram košta više od deset evra, pa neki čak pokušavaju da ga prokrijumčare

Komentari

Autor: BBC

27/01/2023

-

19:11

Zemlja u kojoj je crni luk postao luksuz: Kilogram košta više od deset evra, pa neki čak pokušavaju da ga prokrijumčare
Filipini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svi restorani na Filipinima suočavaju se već neko vreme sa nestašicom jedne od osnovnih namirnica u filipinskoj kuhinji. Mnogi od njih bili su primorani da u svojim jelovnicima posebno naglase - "bez preliva od luka". Prema zvaničnim statističkim podacima, cena crnog luka prošlog meseca porasla je na oko 700 filipinskih pezosa (oko 11 evra) po kilogramu što je više od cene mesa, ali i minimalne zarade u ovoj zemlji jugositočne Azije.

Iako su cene pale poslednjih nedelja, luk je i dalje luksuz za mnoge potrošače, kaže Rizalda Maunes, vlasnica picerije u gradu Sebu.

"Ranije smo kupovali tri do četiri kilograma luka dnevno. Sada kupujemo pola kilograma, što je sve što možemo da priuštimo. Naši kupci razumeju jer nije samo reč o restoranima... domaćinstima je teško jer se u mnoga jela dodaje luk", rekla je ona za BBC.

Glavni sastojak filipinske kuhinje postao je simbol rastućih troškova života. Inflacija je u ovoj zemlji dostigla novi četrnaestogodišnji maksimum prošlog meseca.

Predsednik Ferdinand Markos mlađi, koji je i sekretar za poljoprivredu, nazvao je porast cene hrane "vanrednom situacijom".

Ranije ovog meseca Markos je odobrio uvoz crvenog i žutog luka u pokušaju da poveća snabdevanje. Stručnjaci kažu da je ponovno otvaranje filipinske privrede podstaklo potražnju, dok su teški vremenski uslovi uticali na proizvodnju hrane, uključujući i luk.

profimedia

 

"Još u avgustu, Ministarstvo poljoprivede prognoziralo je potencijalnu nestašicu korenskih useva. Nekoliko meseci kasnije, Filipine su pogodile dve snažne oluje koje su nanele značajnu štetu usevima. Takođe smo videli snažan porast potražnje kako se ekonomija naglo oporavlja", rekao je Nikolas Mapa, viši ekonomista u ING banci.

Rastuće cene pogodile su tezge sa hranom u Sebuu, koje su popularne među lokalnim stanovništvom i turistima. Prženo povrće, mesto i morski plodovi obično se poslužuju sa sosom od luka i sirćeta.

"Luk je veliki deo naših jela. On dodaje ukusnu hrskavost, slatkoću kako bi bio u suprotnosti sa slanošću naše kuhinje. Zahvalni smo što vlada sprovodi mere za zaustavljanje rasta cena. Nadamo se da će nastaviti to i dalje", rekao je Aleks Čua, koji ima tezgu.

profimedia

 

Luk je bio toliko tražen da je Ejpril Lika Biorej odabrala da ponese buket baš od ovog povrća na venčanju u gradu Iloilo.

"Pitala sam mladoženju da li bismo mogli da koristimo luk umesto cveća, pošto bi posle venčanja cveće uvenulo i na kraju bi bilo bačeno. Pa, zašto ne luk? Praktično je jer ga možemo dalje koristiti nakon venčanja", rekla je ona za lokalne novine.

Neki drugi su, međutim, upali u nevolje zbog krijumčarenja luka u zemlju. Ranije ovog meseca, deset članova posade Filipini erlajnsa našlo se pod istragom zbog pokušaja da prokrijumčare skoro 40 kilograma luka i voća u torbama za prtljag.

Carinici su kasnije rekli da se oni neće naći pod optužbama, ali su upozorili putnike da ne nose proizvode bez dozvola.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet