Fokus

Raspuštena jedinica koja je nasmrt pretukla Afroamerikanca: Brutalni detalji uznemirili SAD, protesti širom zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2023

-

09:30

Raspuštena jedinica koja je nasmrt pretukla Afroamerikanca: Brutalni detalji uznemirili SAD, protesti širom zemlje
Raspuštena jedinica koja je nasmrt pretukla Afroamerikanca: Brutalni detalji uznemirili SAD, protesti širom zemlje - Copyright City of Memphis via AP

veličina teksta

Aa Aa

Policija Memfisa rasformirala je jedinicu "Škorpion", nakon objavljivanja video-snimka na kom se vidi kako pripadnici te jedinice nasmrt tuku Afroamerikanca Tajrea Nikolsa, prenosi Gardijan.

Šef policije u tom američkom gradu obrazložio je odluku navodima da se radi o ''oblaku sramote'' koji se nadvio nad gradom, dok se stanovništvo suočavalo sa sadržajem video-snimka. '

"U najboljem interesu svih je da se trajno deaktivira jedinica 'Škorpion', a svi policajci te jedinice se bespogovorno slažu s tom odlukom'', izjavila je direktora policije Serelin Dejvis.

U Memfisu je u petak objavljen šokantan video nasilnog obračuna petorice policajaca sa 29-godišnjim Afroamerikancem Tajrijem Nikolsom, koji je podlegao povredama 13. januara u bolnici, tri dana nakon što ga je policija brutalno pretukla.

Nikolsa je policijska patrola zaustavila zbog navodne nesavesne vožnje. Na snimku se vidi kako policajci izvlače Nikolsa iz automobila dok on govori da "nije uradio ništa i da samo pokušava da stigne kući", posle čega su ga policajci naterali da legne na zemlju i okrene se na stomak, dok su ga prskali u lice biber sprejom.

Britanski list prenosi da je Nikols zatim uspeo da ustane i pobegne, sa policajcima za petama, od kojih najmanje jedan upotrebaljava elektro-šoker kako bi ga zaustavio.

Na drugom snimku se vidi kako policajci sustižu Nikolsa, obaraju na zemlju, i dok ga nakon toga dvojica drže, jedan ga udara rukama, a drugi palicom. Potom ga ostavljaju naslonjenog na policijski automobil, dok oni proslavljaju učinjeno. Na snimku se može čuti kako je Nikols vikao ''mama, mama'', i ''samo želim da stignem kući'', dok mu jedan policajac preti da će ga ''isprebijati na mrtvo ime'', navodi Glas Amerike.

Protesti u Memfisu

Nakon objavljivanja snimka, velika grupa demonstranata okupila se u Memfisu uzvikujući ''nema pravde, nema mira'', što je bio jedan od glavnih slogana pokreta 'Životi crnaca su važni', odnosno 'Black lives matter', koji je nastao 2020. nakon je policajac kolenom ugušio Džordža Flojda i tako pokrenuo talas demonstracija u SAD.

Demonstranti su u jednom trenutku blokirali saobraćaj na jednom od autoputeva, prenosi Glas Amerike.

Pravni tim porodice Nikols uporedio je ubistvo sa ozloglašenim policijskim premlaćivanjem afroameričkog vozača Rodnija Kinga 1991. godine, navodi Gardijan.

Petorica policajaca, Tadarijus Bin, Demetrijus Hejli, Desmond Mils, Emit Martin i Džastin Smit, suočavaju se zatvorskom kaznom do 60 godina, ukoliko budu optuženi za ubistvo drugog stepena.

Komentari (0)

Svet