Fokus

Misterija gubitka radioaktivne kapsule u Australiji: Nađena "igla u senu", ostaje nekoliko verzija o uzroku incidenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, ABC

01/02/2023

-

16:44

Misterija gubitka radioaktivne kapsule u Australiji: Nađena "igla u senu", ostaje nekoliko verzija o uzroku incidenta
Misterija gubitka radioaktivne kapsule u Australiji: Nađena "igla u senu", ostaje nekoliko verzija o uzroku incidenta - Copyright Twitter/@dfes_wa

veličina teksta

Aa Aa

Australijske vlasti objavile su da je pronađena kapsula koja sadrži radioaktivni materijal cezijum-137, a koja je ispala iz kamiona prilikom transporta prošle nedelje.

U saopštenju stoji da je kapsula nađena nakon velike potrage širom Zapadne Australije, a vlasti su opisale ovaj podvig kao "nalaženje igle u plastu sena".

U pitanju je kapsula široka šest i dugačka osam milimetara, za koju se pretpostavlja da je ispala iz kamiona koji ju je prevozio putem dugim 1.400 kilometara. 

Vest da je ovaj predmet izgubljen uzbunila je čitavu javnost u tom delu zemlje, jer su stručnjaci rekli da kapsula može biti opasna po zdravlje zbog zračenja.

U ponedeljak, australijske vlasti rekle su da će biti potrebno pet dana kako bi se ponovo prešao put kojim je kamion išao, kao i da je bila angažovana državna agencija za nuklearnu bezbednost.

Kako se radioaktivna kapsula izgubila?

Veruje se da je kapsula pala sa kamiona koji je imao nekoliko prikolica, a koji je crvenim putevima pustinja u Zapadnoj Australiji išao ka gradu Pertu. Incident u kom je kapsula ispala, veruje se, dogodio se negde u periodu od 12. do 16. januara.

Iako se nestanak kapsule smešta u taj vremenski okvir, sve do 25. januara nije otkriveno da je nema, kada je rudarska kompanija Rio Tinto, koja je i naručila prevoz materijala, izvršila inspekciju i ustanovila da kapsula fali.

Tanjug/Department of Fire and Emergency Services via AP

 

Vlasti u Zapadnoj Australiji dva dana kasnije su izdale saopštenje u kom se javnost obaveštava o nestanku kapsule, a kako su rekli, pretpostavlja se da je ispala zbog toga što su šrafovi koji bi trebalo da je drže u kutiji olabavili, najverovatnije usred vibracija zbog neravnih puteva.

Specijalisti za radijaciju su, odmah nakon što je javnost obaveštena, stupili u potragu na Velikom severnom autoputu - mada su, kako je rekla vatrogasna služba, "polako vozili i na sever i na jug" tražeći kapsulu, nekoliko dana nisu imali nikakvog uspeha.

Kako bi pretraga bila što efikasnija, stručnjaci su koristili detektore zračenja koji služe za lociranje gama zraka, kao i GPS podatke sa kamiona koji je prevozio kapsulu, kako bi znali tačno kuda se kretao i da li je negde stajao.

Kakve su mogle da budu posledice?

Stručnjaci su upozoravali građane da, ako nađu kapsulu, ostanu najmanje pet metara udaljeni zbog radijacije. Takođe su pozivali i na visok nivo opreznosti,  pa su savetovali da oni koji tim putem prolaze redovno proveravaju automobilske gume, za slučaj da se kapsula tamo zabola.

Najveća zabrinutost vlasti u Zapadnoj Australiji bila je da bi neko mogao, ne znajući šta je, da pronađe kapsulu i uzme je u ruke, što bi izazvalo veoma ozbiljne posledice.

"Cezijum-137 je fisioni projekat koji je napravila ljudska ruka, i često se koristi kako u radiološkim laboratorijama, tako i u industrijskom okruženju poput rudnika. Kapsula je sadržala materijale koji su milion puta aktivniji od onih u laboratoriji", rekla je za ABC Andžela di Fulvio sa Univerziteta u Ilionisu.

Western Australia's Department of Health

 

Prema njenim rečima, ukoliko bi neko prišao na metar od kapsule i tu stajao sat vremena, to bi bilo isto kao da mu je u istom roku urađeno 17 rendgenskih snimaka. Da je neko stavio kapsulu u džep, za samo nekoliko sati bi došlo do ozbiljnih posledica, pa čak i potencijalne smrti te osobe.

Pored same izloženosti, postojao je i veliki rizik od kontaminacije - da se kojim slučajem desilo da kapsula bude polomljena, beta čestice koje bi se rasule bi izazvale ozbiljne zdravstvene posledice onima koji dođu u dodir sa njima.

Komentari (0)

Svet